Луков марш

„Луков марш, идеята куп хора да се съберат да протестират срещу свободата, която им позволява да организират събитието на първо време.“

Намирам за невероятна ирония и пародия концепцията за Луков марш.
Куп хора ще се съберат да протестират правото на околните да имат свобода на мнение, живот без омраза и възможности, гарантирани им от същата свобода, която позволява техния марш. Дори тази простичка причина напълно обезсмисля упражнението и ги превръща в подигравка, свежда всеки техен коментар, критика, мнение, позиция и действие до неадекватни, нелогични реакции на умерено тъпа тухла.
Факт е, че фашизмът и по принцип проповядването на всякакъв вид омраза рядко е пътят на хората с повече от две мозъчни клетки. То е вариацията на чекмедже „Разни“, за всички онези, които са прекалено глупави, злобни, социално безпомощни и неадекватни, за да могат да правят каквото и да е положително нещо с живота си и свободното си време. Как в цялото нещо намесват и патриотизма, за мен е напълно безинтересна баналност.

Чупенето на публична собственост и замърсяването на градските площи е точно наопаки на всяка идея за родолюбие. Някой, който обича държавата си, би се старал хората да живеят по-добре, а не умишлено да влошава нещата. Разбира се, агресията и негативизма винаги са по-лесния изход, ако никога не си виждал нещо друго. Или ако просто не ти достигат мозъчни активи за нещо повече.
Много от тези деца ще са там, защото не са имали възможност да видят алтернативите. Заради което ми е безкрайно тъжно. Не и жал обаче.

Това, което ме притеснява обаче, са сайтове от типа на Алтермедия.
Понякога спирам там и чета. Никак не ми харесва това, което виждам.
Мнозинството от текстове са бездарно написани, миш-маши от стереотипи, пропаганда, директни и откровени глупости, които почти никога не са свързани от логика, която би могла да издържи повече от половин минута дискусия.
Изопачени факти са гарнирани с директни лъжи, всичко това поръсено с тесногръдие, липса на задълбочена обща култура и способност за анализ на факти на ниво на третокласник. Повечето читатели на сайтовете от този тип са на ниво гимназия.

Реакцията на повечето хора, които приемаме, че могат да мислят за повече от две последователни минути, е да затворят сайта. Там няма нито едно градивно предложение, идея или мисъл. Цялата философия на която се гради е проста – за да имат нещо А, трябва Б да го нямат. Идеята, че неща като образование, възможности, щастие, са крайна величина и че едни нямат, защото други имат, е изключително погрешна. За да може да има възможност и за тези, които се чувстват прецакани и премазани, на дъното, се повтаря идеята, че трябва да завлекат и другите на дъното, за да се покатерят през техните глави. Няма значение, че хилядолетия история отричат този подход. Винаги ще има някой, който държи да скочи в пропастта, защото вярва, че на дъното има злато.

И това попада директно на плодотворна почва.
Както казах, омразата е лесна, разрушението е лесно.
Нищо не обяснява толкова добре защо нацизмът е толкова любим на читателите и верните поддръжници на онзи факт, че основният рефрен е колко специални са били една група хора.
Идеята, че (генетично) определена група хора са предопределени да властват над всички останали, е стара колкото света.
Идея, гушкана като плюшено мече от всеки един агресивен, маниакален властолюбец, защото тя е най-бързата за привличане на най-неоправданата, озлобена и ограничена от реалността прослойка. Идеята, че А са специални и биха имали всичко, ако не им пречеха Б, както и неудожни неща като чуждите права. Използвана докато може и после отнасяща всички негативни последствия, никога недостигаща до обещаната земя и щастие. То, щастието, никога не е на върха на меча или на върха на кубинката.

И докато преди е можело да се крият зад неясни концепции като „божества“, днес е избрана науката или някаква неадекватна комбинация от предните две. Която обаче, за разлика от божествата, не е невъзможна за достигане и разбиране от всеки. Затова и фашизмът е the butt of the joke. Защото единственото, което би се постигнало при евентуалното му следване, е унищожаване на вида ни и цивилизацията ни.
Фашизмът е любимата идея на мизантропите и на хората, които се мразят до дън душа, искащи да унищожат всички останали, защото не могат да направят нищо друго. Нямат волята, енергията, желанието…

Най-неприятното е, че са използвани и манипулирани от хора, които имат знанията, възможностите и ресурсите да осъзнават каква глупост е фашизмът, за собствени цели и този подход е просто избран като най-лесен.
Най-неприятното е, че това се толерира, че се обръща гръб и по никакъв начин не се действа за промяна на обстоятелствата.

НЯМА смисъл от Луков Марш.
Ако тези хора искат да помогнат на държавата, да полагат обществено полезен труд, а не да скачат да бият петокласници в парка. Да се върнат в класните стаи и да учат, за да могат после да прилагат знанията и да решават проблемите. Защото да бъдат необразовани чичковци и лелки, които са на социални помощи и не могат да се грижат за себе си, няма да реши проблемите, нито ще им даде повод да са горди от себе си.

Гордостта от България на хиляда морета е може би най-безсмисленото и безпочвено за мен нещо. Нито един от хората, които се бият в гърдите и крещят „булгар, булгар“ не е направил каквото и да е, за да бъде държавата велика. Не е направил нещо, за да има право да си приписва чужди заслуги. Когато обаче нямат свои… по-лесно е да заемаш, отколкото да извършиш нещо сам.
Нещо, което всеки учил средно би трябвало да знае, че активната експанзионна политика много рядко е била нещо хубаво са обикновените поданици/граждани. Гладът, шансът да бъдат убити, всичко това е превръщало любимите на много фашисти „златни векове“ в тормоз и ужас. Всички те живеят с идеята, че ако са били там, са щели да бъдат богати и от знатна прослойка. Истината е, че са щели да бъдат същото, както и днес. Пушечното месо, което умира първо бедно, гладно, далече от дома.

Издигането в култ на подобен вид живот е…. необяснимо за мен.
Липсата на бъдеще, защото те не работят за собственото си бъдеще. е причината да се вкопчват в минало… което също не е било роза за мирисане. За да има бъдеще, трябва да се изгради, а то няма да стане, докато се кряка омраза, агресия и злоба на улицата, само ще се задълбаваме по-надълбоко.

„Луков марш… гордостта да бъдеш тъп, ограничен, неадекватен, необразован, антисоциален и неспособен на положителни съзидателни действия, защото е прекалено трудно.“

151 thoughts on “Луков марш

 1. Не.
  Има граница на толерантността.
  И тя е НЕтолерантността.
  Няма място за търпение към хора, които искат да застрелят не само себе си, но и света около себе си.
  Самоубийци… добре, щом искат, техния живот си е. Но това вече излиза извън границите на собствените им животи и отива в директно унищожение на околните.

 2. Намирам го за леко обидно, че е тагнато като „мизантропия“, главно защото мизантропията е свързана с цялостна омраза към всичко, което по принцип е пречка за присъединяването към каквито и да е групи, били те фашистки или каквито и да са други. Тагни го като „социопатия“, молим те. Двете неща са доста различни.

  Второ, пускаш само линкове към протести срещу този марш, да беше пуснала един линк за кога се провежда/къде, за лаици като мен, които не са се интересували особено и дори не са разбрали, че има нещо такова. Кратко обяснение какво е това, срещу което ти самата протестираш, щеше да е по-добро от цял лист обяснения защо го мразиш, които ние се стараем да сглобим за да разберем за какво, аджеба, иде реч, и накрая, отчаяни, тръгваме да търсим в гуугъл.

  И сега като разбрахме за този интересен протест, също така разбираме, че има доста хора, които ще ни се обидят, ако отидем, след като бяхме поканени. И се чудим в момента коя от двете страни искаме да обидим по-малко.

  Иронията е нещо много забавно.

 3. На мен от всички изписано по-горе най-много ми хареса следното:

  „“
  Това, което ме притеснява обаче, са сайтове от типа на Алтермедия.
  Понякога спирам там и чета. Никак не ми харесва това, което виждам.
  Мнозинството от текстове са бездарно написани, миш-маши от стереотипи, пропаганда, директни и откровени глупости, които почти никога не са свързани от логика, която би могла да издържи повече от половин минута дискусия.
  Изопачени факти са гарнирани с директни лъжи, всичко това поръсено с тесногръдие, липса на задълбочена обща култура и способност за анализ на факти на ниво на третокласник. Повечето читатели на сайтовете от този тип са на ниво гимназия.
  „“
  Горното действително е едно добро описание – но не само на съдържанието на един сайт, а на много сайтове (и блогове!) в България – независимо от тяхната идейна (или най-често: откровено безидейна) ориентация.

  И да, съгласен съм, че „Идеята, че А са специални и биха имали всичко, ако не им пречеха Б“ е удивително широко разпространена: включително и сред хора, които считат себе си за „блогъри“. Нещо повече: „блогърите“ засега се очертават като хората, които считат себе си за много по-„специални“ от всички евентуални други „специални“ хора…

 4. Бейн, съжалявам, че смяташ мизантропията за нещо полезно или хубаво.
  Според мен не е така, според мен омразата никога и нищо не е решила като проблем. Хейтът и омразата на общи основания, така, защото всичко останало е прекалено трудно, прекалено даващо възможност да се разочароваш от себе си и от околните, според мен са неправилен път и са изходът на хора, които ги е страх да променят точно това, което мразят.
  Не виждам някаква сериозна разлика между „омраза към всичко“ и „омраза към свободата на словото и възможността да си живееш живота както теб те устройва, без да бъдеш тормозен за неща, над които нямаш власт“. И социопатия е подходящ таг обаче, съгласна съм.

  Виж сега, аз съм преценила, че искам да коментирам самото събитие, не да го рекламирам. Все пак този блог го пиша И заради себе си, което означава, че не винаги бих обяснявала защо и как. В случая, просто не исках да има реклама на часа и мястото и точните им желания, защото колкото повече, толкова повече гугъл ще има линкове към събитието.

  Мисля, че „фашизъм“ доста точно обяснява за какво говоря и защо съм против. Ако някой не знае какво е фашизъм вече, това е друго.

  Дали ще ходиш да протестираш свободата, която ти дава правото да протестираш, си е лично твой избор, ако си мислиш, че ще ме обидиш, спокойно, няма да се обидя, по-скоро карикатурата по-горе би била прекалено на място. По-скоро бих се разочаровала, че не осъзнаваш чудовищната ирония на събитието, отколкото друго.

  Сирков, аз не говоря общо, аз говоря конкретно срещу фашизма.
  Това, че хората обичат да се чувстват специални вече е психология. Аз не харесвам патологичността на фашизма, а не желанието на хората да се чувстват специални и не харесвам идеята, че за да има А, Б трябва да няма.
  Всъщност Далай тук би ме засякла евентуално, не капитализма се крепи на тази идея, предполагам, но в случая говоря принципно.

 5. Ами, не помагаш особено да не се внася внимание към случая, като възбуждаш любопитството на хората, и те сами започват да търсят, нали? Едно кратко обяснение, че да загубят интерес, преди да започнеш да обясняваш аргументите си, и щеше да има по-добър ефект – нямаше да започнат да търсят и да се интересуват. Маркетинг, како.

  А ето как изглежда събитието от гледната точка на другата страна.

  http://vbox7.com/play:3ab617a1

  Този клип ми го пратиха, и макар да не подкрепям идеята, нито пък да се обявявам срещу нея, трябва да кажа – тия момчета знаят как се прави шествие. Разветите знамена от двете страни на дългата колона, или пък факли, както в Пловдив, изглеждат МНОГО ефектно.

  А иначе, фашизмът е забранен със закон. Така че, в интерес на истината, колкото повече внимание има към случая, толкова по-вероятно е да се получи европейско такова, което пък ще доведе до стягане на каишките и обновяване на законите против фашизма до известна степен, което пък ще доведе до това, което желаеш.

  Тоест, колкото повече внимание внесеш към случая, толкова по-голяма е вероятността да не се повтори шествието другата година.

  Ако искаш нещо, просто прави правилните неща, за да стане.

 6. Pingback: Луков марш | Bulgarian Blog

 7. Ето, вече ти популяризираха статията. Щеше да е хубаво ако я беше написала няколко дни преди самото шествие, а не в самия ден, ама все пак.

 8. Бейн, представи си следната ситуация. Имаме човек, който иска да си купи тапети. Купил си е тапетите и ги е сложил. Харесват му и в някакъв момент някой му идв ана гости и вижда тапетите, след което започва да му дава акъл как трябвало да бъдат залепени или какъв цвят да са. При положение, че човекът си е купил тия тапети заради себе си и с някаква цел, която се различава от причините, които гостът смята, че са купени, кажи ми, не е ли малко странно да му държи смета гост, какви тапети да си сложи човек в дома?

 9. „Един за да благува, друг трябва да робува“

  БОРИС ДРАНГОВ

  Айде сега авторката да отиде в гугал и да попрочете малко за този велик българин. Препоръчително не от комунистически сайтове, защото се видя какво е станало с мозъка и, по темата за личноста на Генерал Христо Луков, който спаси Кюстендил от сръбско робство!

 10. Какви комунистически сайтове бе човек?
  Даже Алтермедия и компания си признават, че Луков е симпатизирал активно на Хитлер и е създател на националистическа организация.
  Или според теб едно добро дело го освобождава от отговорност за всичко останало?
  Определено не съм съгласна, особено при положение, че дългосрочната му кампания (за щастие, неразвила се), не е била точно цвете за мирисане. Или ти си мислиш, че понеже ТИ си мислиш, че задължително си бял, това е щяло да не направи специален в една такава реалност?
  Ами ако не си? Откъде можеш да знаеш, особено при положение, че България винаги е била център, където са се пресекли разнообразие от култури и етноси. Колкото по-ограничен е един геном, толкова е по-безпомощен и беден. Просто генетиката противоречи на самата основа на идеологията на фашизма.

  Борис Дангов не е бил хванал господ за шлифера, нито пък е бил прав просто защото е българин.
  Нещо, което явно не ти е станало ясно, за мен няма значение националността, има значение акъла. Съответно, дали е българин, китаец или от Луната, няма да ми повлияе повече колко внимание ще отделя на думите/делата му, нито ще ме накара автоматично да се съглася/отхвърля думите му. Има значение какво е казал, какви са му аргументите, какви са му доводите и колко стабилна е логиката му.

  Ако погледнем от практическа гледна точка, Швеция е една от държавите с най-ниско ниво на необразовани хора. Което означава, че е постижимо, че за да бъде образован един човек от тази държава, друг не е длъжен да не е.
  Холандия има най-висок толеранс към разнообразието от хора, етноси и отношения и държавата има великолепна образователна система и възможности за развитие.

  Мога да продължа да изброявам. Енергията, която се влага в хейт и в обвиняване на всички останали как са ни виновни на нас, може да се насочи за толкова по-продуктивни неща… С мрънкане никога и нищо не се оправя.

  Но да си представим социалния експеримент.
  Изведнъж изчезват всички елементи, които фашистчетата смятат, че им пречат.
  В следващия момент те пак са необразовани, социално неадекватни и без възможности в живота. Тогава кой ще им е виновен? Или ще се върнем към периода, където някакви хора ще получават някакви привилегии не на база труд, умения, възможности, а на база сила на крякане коя е вярната идеология и как те крякат най-силно, значи са най-добри?

  Идеологиите никога не са достатъчни. Никога няма и да бъдат.
  Разбира се, най-лесни са. Но каквато и идеология да изповядваш, ако си неспособен да се грижиш за себе си и за околните, ако си неспособен да решаваш проблемите си И да разбираш от какво са причинени, просто няма да се получи.

  Любимата фраза на много хора е „комунистите това и комунистите онова“.
  Не знам, не съм израснала в този период, нямам представа.
  Това, което виждам днес обаче, не е комунизъм, това е някаква наакана демокрация, която всеки използва, за да обяснява колко много права има, без да се сеща, че има задължения. Къде ти, колко пъти си почистил след себе си, колко пъти си събрал нахвърляните около блока боклуци, за да ти бъде по-добре на теб?

  Имаш права да искаш, чудесно. А къде са ти задълженията? Сещате се, задълженията да спазвате чуждите права, правата да не се прави кочина, правата да се образоваш и да се стараеш да бъдеш част от решението, а не част от проблема?

  Всеки, който държи да ми обяснява как на него му пречат групи, с които той/тя няма почти никакви директни контакти, са му виновни защо той/тя не учи, не мисли, не прави нищо полезно със себе си и живота си и това после да му е оправдание за заговора срещу него, не мога да го разбера. Разбирам, ако те ограничават като възможности, не ти дават да ходиш в училище, не те наемат на работа, заради неща, които нямат общо с квалификацията и уменията ти, но нещата не са така.

 11. Поредното мнение на недоразвитата толерастия на автора. Христо Луков е велик българин, и неговата организация, Съюз на Българските Национални Легиони, в която е членувал и моят дядо, е била за етнически чиста и социално справедлива България. Това значи отърване от мулти-културализма, издигане в култ на суверентитета, спиране на гъзолизането, изкореняването на толерастията и премахнането на чуждата сган населяваща територията, която ние сме завоювали.

  Българската нация е етнически чиста и винаги е изпитвала органична нетърпимост към всиякакви уроди. Това е засвителствано в лгендите за Мара Бела Българка, в Изворът на Белоногата, в подвига на Зляата Българска, във митинга организиран от Панайот вОЛОВ против смесените бракове.

  Но ти си исторически неначетена личност и няма как да знаеш това.

  • Гнус. Добре, че такива като теб са мизерни маргинали, дано такива си останете за вечни времена.

 12. Телешкият възторг към глобализаната западн/ал/а европа е поредното доказатество за ограниченият ви умствен потенциал. Елементарните внушения целящи да изкарат прогресивната младеж за неграмотна или негодна, са отлично свидетелство за упадъчната ви душа, която е запълнена с омраза към народа си!

  Децата ви да ви намразят дано!

 13. Според мен не е велик българин защото нацизмът като концепция е донесла само негативи. И на главата си да застанеш пак не можеш да представиш фашизма като положителна част от историята ни.
  Ти държиш да се чувстваш специален на база чужди успехи и смяташ, че си специален, на база къде си роден, докато аз не съм съгласна с подобно тълкуване.
  Ти не си автоматично по-прав, просто защото смяташ, че всичко, което хвърчи се яде и защото смяташ, че си „прогресивна младеж“. Да смяташ, че без да си мърдаш пръста, трябва да имаш добър живот не е прогресивност, а глупост. Да смяташ, че ти си по-специален от околните, без да си положил какъвто и да е труд, е глупаво.

  Последно, ако се поинтересуваш малко за примерите, които аз дадох, а не скочи автоматично да ми обясняваш как възторгът ми бил телешки, може би щеше да има смисъл.
  Бил ли си там, че се изказваш експертно?
  Напускал ли си държавата, за да можеш да сравниш реалностите, проблемите, трудностите, плюсовете и минусите?
  Или мнението ти се базира на обща култура и каквото си прочел по вестниците и каквото са ти напълнили главата? Защото аз съм излизала навън и съм писала както за плюсовете, така и за минусите. В никакъв случай не ги издигам в култ.

  Забавно ми е как според теб, това, че Холандия има добра образователна система има някаква корелация с това, че аз съм настроена негативно към фашизма.
  На Холандия не им пука ти и аз в какво вярваме. Те имат уредена система и се възползват от нея. Те имат уредена система по някакви причини и тя се крепи на еди-каква-си база.
  Ние я нямаме, съответно, аз коментирам, виж, там и там имат работеща система, хората живеят по-различно от нас, на какво се базира тази разлика и какво е моето тълкуване защо системата им работи.

  Разбирам, че е по-лесно да се афектираш и да превърнеш това в караница кой е по-по-най родолюбец, но моята цел не е такава. Просто ти задавам въпрос – като сме толкова специални, кажи ми защо маршируващите на събитието никога не съм ги виждала по градинки да чистят или пък не съм ги засичала да правят някакво полезно действие?
  Защо по две трети от виртуалните ви събиранки основните неща, които коментирате не са как да се решат проблеми, а как да се убият хора или отнемат права на околните?

  Защото ти няма да живееш по-добре ако нямаше гей хора. Нито щеше да живееш по-добре ако нямаше цигани.
  Икономическите проблеми на държавата, дупките в образователната система, неадекватното здравно осигуряване, проблемите с болниците, всички тези неща НЕ се случват защото има един или друг етнос.
  Като доказателство, че етносите и толерантността не са причина за проблеми просто дадох два примера.
  Със сигурност тези държави са успешни и са добре не просто заради толерантността си и разнообразието си, но И те са част.

  Ако не можеш да поддържаш цивилизован разговор не си права труда да ми отговаряш, моля те.
  Истерии и тропане с крака не поддържат тезата ти, нито пък обиди към умствения ми багаж, защото аз се аргументирах за нещата, които твърдя, за разлика от теб.

 14. *взима пакет пуканки*

  О, да. Наречи я и коза. Това е добър аргумент.

  А ти, да, продължавай да му пишеш дълги отговори на недообмислените коментари от негова страна, защото той със сигурност ще ги прочете.

  Нека рунд втори започне… сега.

  *започва да дъвчи пуканките и да гледа с възторг*

  Бейн, аз съм убедена, че дискусия може да се проведе с всеки един човек.
  Нямам намерение да го нападам и обиждам, защото смятам, че има достатъчно акъл, за да може да обсъди темата спокойно, след като се успокои и се замисли, че аз нито го обиждам, нито го омаловажавам, а коментирам, че думи без дела, че права без задължения няма и че няма как и да има.
  Ако въпреки не-агресивното ми желание за дискусия, продължи това поведение, просто ще го банна и толкова. Аз си обясних защо според мен фашизмът не е точната идеология, която да се гушка и че нито той, нито аз сме специални просто защото сме родени българи, а бихме могли да станем, ако свършим нещо полезно.

  Смята Луков за герой защото бил направил еди-какво-си. Аз не отричам, че го е направил. Просто казвам, че да, свършил го е, просто аз не го намирам за герой, защото пък други неща, които е правил не ги смятам за редни.
  Новина… хората са доста по-сложни от крайностите, в които той залита. Това, че не го смятам за герой, не означава, че отхвърлям положителната му дейност. Разбирам, че да вярваш, че светът се дели само на две опростява живота, просто го намирам за наивно.

  Е.

 15. Предвид това че ме триеш, ако все още имаш желание ела в моят блог.

  Изтрих единствено ред, в който ме обиждаш, който недопринася за дискусията и който не те представя особено положително. Или можеш директно да ми пишеш на имейла. По-подредено ще е.

  Е.

  • Тангра пак е бил гладен и е закусвал запетаи, но той не обича само тях! Яде и пълни членове и тирета и други. Казах ти – не можеш да четеш и да дискутираш, ако си неграмотен, а ти със сигурност си.

 16. Чета някои от коментарите за това събитие – не само в твоя блог, ами изобщо – и не мога да повярвам, че в 21-ви век, след като всички знаем за зверствата на национал-социализма, все още се налага да се обяснява, защо Nazis suck. Май повечето нацюги си мислят, че ако фашизмът се случи, те няма да попаднат в списъка за евтаназия или в някоя концлагер. Като имам предвид как нацията ни се състои не от синеоки руси арийски левенти, а от нисички, тунтурести, мургавички обекти. Само искам да им обърна внимание, че освен че са етнически трудно установими като принадлежност, колкото и да се бият в гърдите, че са чистокръвни, Хитлер е искал да кастрира или направо да избие и всички хора с наследствени заболявания. Така че дори един безобиден псориазис ви праща в газовите камери и внимавайте какво си пожелавате.

  • Любопитно е колко много гении са били с физически и/или психически увреждания.
   Просто генетиката не е толкова елементарна, както Хитлер е смятал, но странно е, че след като имат достъпа до информация, толкова много хора все още упорстват да подкрепят теза, която е погрешна.

   Тук даже не говорим за религия, а за наука…

   • В страната на врачките, маговете, правенето и развалянето на магии? Дори четох скоро статия в 24 часа за физиогномиката, написана с най-сериозен тон, като за сериозна наука – лице на убиец, лице на изнасилвач, победителите са с широка челюст. Между другото, ще се учудиш колко нормални на вид люде смятат, че хората с генетични заболявания не бива да имат деца. И думата евгеника не ги плаши. А дори според някои теории ракът е генетично обусловен. И какво сега? Кой да ражда деца? Ферми за селекция на елитни хомо сапиенси?
    Търсят да си избият по някакъв начин комплексите с подобни нацистки доктринки, отдавна отхвърлени от историята, а нямат никаква представа какво ще се случи, ако те наистина се доведат докрай и как това никак няма да е добре за тях. Досега не съм видяла един бг-нацист, който да е расов. Всички са някакви ниски, тантурести, мургави, или пък хилави, или нещо от сторта. Един ариец няма. Което за мен не би било никакъв проблем, ако не подкрепяха теория за расово превъзходство, която всъщност ги отрича.
    Неведоми са пътищата на комплексите.

    • Ти като си такъв примерен българин и патриот, що не вземеш да научиш родния си език? Малко лицемерно иначе, не смяташ ли? И иронично, ама това едва ли ти стига акъла да го забележиш.

 17. „Повечето читатели на сайтовете от този тип са на ниво гимназия.“ – странно, че го казваш. В Германия ниво гимназия е най-високото училищно ниво и като кажеш, че си гимназиаст сякаш казваш, че си ценен човек, умен и с потенциал, от теб ще излезе нещо – успееш ли да влезеш в гимазията, успял си да си подсигуриш най-добрият възможен старт в обществото…

  Толерантността не би ли трябвало да толерира и нетолерантността, но естествено само до степен в която тя (нетолерантността) не вреди на други индивиди? (в случаят това не важи де)

 18. защитата на нормалните хора към всички разцветки на дъгата е деиствие достоино за омраза и злобни блог постинги като горният

  • Ювиги, ако аз съм антиубиец, т.е. съм против убийството, това нетолерантна ли ме прави? За да правиш словесна еквилибристика, се иска добра логика и ерудиция. Иначе е смешно и словесната ти конструкция се разбива много лесно, като включително могат да те направят и за смях. Не теб, по принцип говоря. Та сега ми обясни как антиубийствената ми идеология ме прави нетолерантна. Към убийците имам предвид. А, освен това съм и антиизнасилвач, антитерорист, антикрадец, антикорупционист и антипростак. Боже, аз съм ужасно, ама ужасно нетолерантен човек, колко много хора ми пречат. Горкичките, как им нарушавам правата.

  • Последния коментар не го разбирам. Запетайките се губят и не мога да те разбера какво точно искаш да кажеш.

   Да плеснеш един цитат без контекст, без обяснения какво имаш предвид, не се получава много… как да те наричам впрочем? Тангра е малко абсурдно, предложи сам.

   Колкото до това, че не всички хора с увреждания са гении (пише се без й-кратко), е вярно. Но ти няма как да знаеш кой ще е гений и кой ще е обикновен човек, защото зависи от прекалено много неща.

   Намирам евгениката за лоша стратегия по една проста причина, еволюцията. Природата работи по начини, които ние все още не разбираме. Съответно, не можем да знаем как ще се завъртят ключетата винаги.
   Има хора, които имат имунитет към заразни болести, към смъртоносни болести, към наследствени болести, които не би могло да се появят, ако евгениката се прилагаше.

   Иначе казано, моля те, моля те, моля те, задълбочи повече познанията си по социално инженерство, психология, културология, биология и медицина, за да можеш поне да разбереш какво точно коментираш и за какво АЗ говоря. Както и на Бейн казах, не те смятам за глупав, не се прави сам глупав, когато говориш за неща, които не разбираш, не си проучил или няма как да знаеш, защото никой не ги знае, поради ограничения от страна на нивото на науката.
   Абсурдно е автоматично да отхвърляш доводите ми, без да си се поинтересувал на какво са основани, просто защото сме на различно мнение. Глупаво е. Защото така ще стигнеш до момента, че единственото мнение, което смяташ за редно, е твоето собствено, иначе казано, ще нахлупиш казан на главата си и ще се превърнеш в зеленчук.

   Имаш мозък, използвай го.

 19. Всички, обсъждащи и пишещи по тези въпроси у нас, изглежда живеят напълно откъснато от всякаква друга информация за това какво се случва в други страни (да не говорим за други континенти).
  Един нормален човек, ако седне да прочете какво се е изписало напоследък от разни „блогъри“ за „расизма“ и „хомофобията“ в България, може да си помисли, че едва ли не там, в „Европа“ всичко това е минало и отдавна забравено – пък видиш ли, ние тук, защото сме „изостанали“, и затова сме най-големите „расисти“ и „хомофоби“.
  А всъщност е точно обратното: в България всякакви инциденти, свързани с този тип насилие, са толкова редки, че на практика изобщо не са проблем (на фона на всички останали проблеми, които имаме).

  За сравнение: запознайте се с данните за Лондон:
  http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23922083-huge-rise-in-anti-gay-attacks-sparks-call-to-fight-hate-crime.do
  10 Feb 2011

  „““““““
  The figures, obtained by Dee Doocey, a Liberal Democrat member of the Metropolitan Police Authority, show there were 10,268 racist and 1,545 homophobic incidents reported to officers in the capital last year.

  Four years ago there were 9,617 racist and 1,208 homophobic cases.
  „““““““““

  Значи да преведем за тези, които още не знаят английски: в Лондон на година биват подадвани оплаквания до полицията за около 10 000 (десет хиляди!) расистки инцидента – и за над 1000 хомофобски. Годишно.
  Повтарям: само в Лондон, годишно, около десет хиляди расистки и над хиляди хомофобски инцидента.

  Сравнете това със ситуацията у нас – намерете някакви данни – колко са у нас инцидентите от този тип – и нека след това вече да си говорим сериозно (доколко всичко това у нас изобщо е „сериозен“ проблем).

  • Да видим, в Лондон има 18 милиона души (дневно). В България сме 7 милиона, в София, 2 милиона и малко.
   Нормално е, че цифрите се различават толкова рязко.
   В Лондон има хора от почти всяка държава възможна, в България етническото е разнообразие е по-скоро липсващо.

   Аз никъде не съм казвала, нито съм импликирала, че това (фашизмът) е решен проблем, който само в България е останал. А логиката „ма то това и на други места е проблем, не сме само ние“ ми е от най-странните възможни успокоения.

   Просто изказвам собственото си мнение, в собствения си блог, който някакви трети хора идват специално да отворят, за да го прочетат. Не може да се каже, че налагам някому гледната си точка, нали? Свободата на избора е, да решиш искаш ли да идваш тук. Свобода на словото е, да кажеш какво мислиш по темата.
   Интелигентността ни ни позволява да анализираме различните теми и гледни точки и отново тя ни дава възможност да не реагираме просто емоционално и първосигнално, а да премислим прав ли е опонента или не, като прегледаме логиката му. И ако е прав, да се съгласим, ако имаме алтернативни действителни аргументи, да ги изложим и да се получи дискусия.

   Толкова.

 20. Че нали именно еволюцията СЪЗДАВА расите… Не те виждам в блога ми, за разлика от теб, аз не те трия

  • ??? Това твърдение ти върши работа, само ако бялата раса е възникнала след еволюция от черната. Да не би да твърдиш, че стъпалата в еволюцията са следните: човекоподобна маймуна-цветнокожи-бяла раса? Наистина ли това казваш?

   • Наличието на общ прародител, е нещо съвсем различно, но за жалост стереотипа на типичният мразещ-себе си пъпчо е да каже че белите са произлезли от негрите(което не е вярно). Ха сега разгадай тази голяма генетична загадка, и по препоръка, не чрез гледане на научно популярно филмче.

  • Добре, създава расите и това що за доказателство е? Какво доказва? Че еволюцията съществува. Ние не познаваме напълно човешкия геном, а от гледна точка на човек занимаващ се с културология, мога да ти кажа и че не знаем абсолютността до каква степен влияе средата. Иначе казано, нито еволюцията, нито културологията, нито психологията подкрепят фашистките твърдения.

   Когато тръгнеш с готово мнение и започнеш да търсиш доказателства, факти и аргументи, които да те подкрепят, определено не си тръгнал от правилния ъгъл в една дискусия, защото така си предубеден. Ще отхвърлиш всяка гледна точка, с която не си съгласен и ще отхвърляш факти, които не поддържат твоята теза.

   Елементарен пример. Има много хора, които се кълнат във Фройд, човек, който е освен баща на психоанализата, също и еманация за човек с mommy issues. Неговите анализи и обяснения, коментари и гледни точки относно жените са изключително погрешни и са били много повече продукт на средата му, културата му и предрасъдъците му, отколкото на реални факти. Той е тълкувал едно и също поведение и при момченца и при момиченцата по напълно различен начин, импликирайки различни причини. Независимо, че при изследвания, има сериозни доказателства, че не е било така.

   Разбираш ли какво имам предвид.
   Не ме виждаш в блога ти, защото имам работа.:)

 21. Фашизма е проблем само в главите на онези които мразят народа си. Фашизъм е дума която залепят на хората обичащи родината си.

  Всичко е толкова прозрачно!

  • Олеле, милото.
   Значи… хора, които обичат родината си, се наричат патриоти.
   Хора, които мразят околните на база раса, етнос, сексуалност, пол, се наричат съответно расисти, хомофоби и шовинисти.
   Хора, които призовават за агресивност към други хора, на база раса/етнос/сексуалност/пол, се наричат фашисти, по простата причина, че това е основата на идеологията на Хитлер, който свързва патриотизма, хомофобията, шовинизма и расизма в едно.

 22. Енея, да: „нормално е цифрите да се различават“ – но там е работата, че ти, а и всички други коментиращи, изобщо не си давате труда да посочите каквито и да било цифри, които да са валидни за България.
  Нека поне по това се поучим от г-да лондончаните – следят цифрите си, сравняват как вървят нещата по години, и когато се установи някакво нарастване, почват да обсъждат какви мерки да се вземат.
  При нас в момента е обратното: никой не дава никакви цифри, но всички „обсъждат“ колко „тревожно“ било…

  • Защо тълкуваш цифрите като дявола – евангелието? Първо, в новопроходила демокрация като нашата няма традиции някой да се оплаква от дискриминация. В Лондон имат такива традиции. Второ, примери ли искаш? Ами отвори произволно избран вестник и чети заглавия. Сещам се за едно от днес: Цигани изтърбушиха сграда.

   http://www.monitor.bg/article?id=233900

   Това, че са цигани, какво отношение има към цялата ситуация? Те са престъпници преди всичко, ако са изтърбушили сграда. А не са изтърбушили сграда, защото са цигани. Това е все едно да прочетеш заглавие: Дебела депутатка от ГЕРБ взима рушвети – като се има предвид знаеш кого. Какво отношение към цялата случка има факта, че Фидоска е дебела? Никакво. Но по този начин авторът на заглавието изразява отношение към дебелите хора, и то е негативно. Подводно го прави, без да казва – дебелите депутатки са по-кофти от слабите. Значи, второто заглавие ще ти направи впечатление, а първото – няма. Ще си кажеш – еми много ясно, цигани са, какво да правят, освен да изтърбушат сграда.
   Или какво ще кажеш за заглавието: Министър-председател с български етнически произход произход натиска шеф на митниците, също етнически българин, за незаконно спиране на проверка срещу едър нарушител чист българин. И циганите четат и си викат – ами много ясно, те българите са корумпирани копелета, които не спазват законите. Защо е нужно да се споменава, че са българи, като имат доста по-сериозни проблеми от това? Значи всеки път, когато циганите свършат беля, се казва, че цигани са свършили беля. А когато българи го направят, не се натъртва, че са българи. Е това ако не е дискриминация, аз съм трамвай, вървя по релси и звъня.
   Да не ти говоря за изключителната толерантност към други видове дискриминация, от които никой не се оплаква. Според общото мнение на мъжете – жените смятат сексуалния тормоз за комплимент, че са неустоими. Следващия път, когато шефката ти жена те уволни, защото си й отказал сексуални услуги, спомни си как жените се кефят на сексуалния тормоз и го възприемат като комплимент, и ти гарантирам, че ще се почувстваш неустоим.

   • Е ти сляпа ли си, кога си видяла българи да изтърбушват сграда.

    Кат те изнасили некой мангал ще се усетиш ама ше е късно!

    • Хм, спомням си как миналата година полицаи (етнически българи впрочем) са изнасилили групово момиче. Пак не видях някъде споменато в публикациите по темата натъртено, че са били етнически българи.

     С което не казвам, че трябва да се започне. Просто ти давам пример.
     А дали съм виждала българи да търбушат сграда, за съжаление съм виждала и никак не се радвам от този факт.

     Честно казано, странно ми е, че за теб проблемът е етноса на хората, които унищожават. На мен ми е достатъчно проблем, че изобщо съсипват.

 23. Хора, които призовават за агресивност към други хора, на база раса/етнос
  /сексуалност/пол, се наричат фашисти,

  ГЛУПОСТИ

  Фашизма е политическа идеология, която възниква в Италия и зове за сплотелност на италянският народ.

  Фашисти извън Италия няма, защото е НАЦИОНАЛНА доктрина, която се развива само там, и само за определен период от време

  • И какво като възниква в Италия? Променя ли това някак минусите му?
   Аз ли? Аз съм българка по произход.

   Посочи ми една лъжа, която аз съм казала относно българи и България.
   Посочи ми я. Копи-пейст, за да я видя.

   http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
   Ето, пример, какво означава фашизъм.

   Ето линк http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC и какво е национал-социализъм (започнато по-късно да се нарича директно нацизъм).
   Открий, значи, десетте разлики между фашизъм и нацизъм, погледни какви са символите и знамената и ми обясни защо на марш за български герой се вееха нацистки знамена.

   Последно, пуснеш ли още един безконтекстен цитат, директно ще го изтрия. Умението да можеш да се изкажеш в един общ, свързан текст е изключително силно ценен в този блог.
   Досега ти имаш повече коментари под този постинг, конкретно твои, от всички останали участници в дискусията взети заедно. Никак, ама никак не обичам глупаци спамъри.
   Помисли какво искаш да го кажеш и го кажи.

 24. Все още чакам отговора ти за етническият ти произход.

  Може би той ще каже много защо мразиш българите и сееш в тях лъжи!

  • Ахахахахаа, ама този бил много забавен. Естествено, ако имаш някаква наченка на критическо мислене и не се връзваш на кретеноидни прапагандаторски полуизречения, при това написани неграмотно, за срам на този велик българин, не може да си чиста българка, тц. Те тва е логика.

 25. Поредния, който държи да ми обяснява какви да са ми тапетите.
  Слушайте какво, аз дискутирам, че фашизмът е негативна идея. Никъде не съм намесвала цифри, защо държиш да говориш за цифри? Какво общо биха имали?
  Достатъчно доказателство е цифрата хора, които са били на протеста колко точно популярен е.

  Достатъчно е, също така, че са се размахвали фашистки знамена.
  Оттук ми става ясно, че патриотизмът няма толкова централно отношение, че целта не е била да почетат български герой, какво се напъват да ми обясняват. Целта е била да се почете фашизмът. Съжалявам, но почитане на български герой – да. Почитане на фашизъм – не. И двете неща НЕ са свързани. Някой съзнателно е решил, че има връзка между двете или я е прекарал. Аз не харесвам това и не съм съгласна с него/нея.

  Цифрите тук нямат значение, има значение идеологията.

  • Ами да, pandas have two two eyes, terrorists have two eyes. Coincidence? I don’t think so!

   За снимките…
   Just fucking google it.

   Душичка, аз може и да съм боса, ама поне мога да пиша на български.
   За разлика от теб, като гледам. Дотук имаш осемнадесет правописни и пунктуационни грешки в коментарите си. Отделно имаш и няколко от бързане.

   Хайде първо да се научим да пишем, после да започнем да обясняваме какви сме родолюбци, че и акъл да даваме. Че Вазов такъв шамар би ти шибнал, задето не знаеш майчиния си език. (Може да си намериш сам мнението му относно хора, дето не могат да пишат на български, пък се бият в гърдите какви са патриоти.)

  • Аз отговорих на всичките ти въпроси до този момент. Ти реши да ме напсуваш, след което да започнеш да ме обиждаш, без повод и без агресия от моя страна преди това. Дали е без повод да те трия?

   Ако имаш намерение да продължиш в същия дух като досега, не мисля, че има смисъл.
   Отговори на моите въпроси и би имало смисъл да не те банна за постоянно. Иначе просто аз си губя времето да пиша аргументи и да обяснявам за какво говоря, а ти да се държиш некоректно, което е безсмислено.

 26. Споренето с него е като бой на въоръжен с бухалка меч срещу пудел, от интелектуална гледна точка, и определено не е той този с бухалката. Защо продължаваш да се занимаваш, како?

 27. За да има някакъв смисъл, дискусията трябва да се води на основата на някакви факти и данни – а не само на основата на личните впечатления на един или друг от участниците.

  Например когато Енея ми изтъква, че Лондон бил 18 млн. души, това значи, че Лондон има близо 10 пъти по-голямо население от София.
  И ако в Лондон има по 10 000 расистки инцидента годишно, то в София би трябвало да има десет пъти по-малко – т.е. 1000 такива инцидента годишно.

  Това прави по два или три инцидента на ден. Толкова – два-три инцидента в София вероятно се случват – но не на ден, а годишно.

  • Нека не се изказваме неподготвени, става ли?
   София и Лондон кога станаха идентични, че да можем да ги сравняваме буквално и да налагаме цифрите по този начин?

   • Енея, и в София и в Лондон живеят хора, нали?

    (Надявам се сега да не започнеш да ми възразяваш, че в София живеят хора, а в Лондон – главно расисти и хомофоби – нали?)

    А тъй като продължаваш упорито да отказваш да боравиш с данни, и предпочиташ да си служиш само с най-общи приказки, ще ти цитирам единствените сравнително точни данни за България, на които попаднах (не мога да бъда сигурен дали данните са обективни, тъй като са предоставени от политически противници на въпросните „луковисти“):
    Данните са от следната публикация:
    http://www.duma.bg/duma/node/10923
    Събрали са се представители на: комунистическо движение „Че Гевара“, Български антифашистки съюз, ПП „Българската левица“, Младежко обединение в БСП, Съюза на комунистите, Движение за съпротива „23-и септември“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ЛГБТ – Действие, Клуб „Вяра“, „Солидарна България“, Федерация на анархистите в България, общински съветници, журналисти, общественици и граждански активисти.
    Обсъдили са въпроса и съобщават следното:
    „““““
    На всеки 2-3 месеца имало по един пребит представител на комунистическа или антифашистка организация у нас.
    „““““

    От тези данни излиза, че годишно у нас, в България, има по около 5-6 (да, цифром и словом: пет-шест) случая на насилие, упражнено от страна на хората, които според теб „искат да застрелят не само себе си, но и света около себе си.“

    (За който не е разбрал, повтарям: това е според данни на техните политически опоненти. Важно е също да се отбележи, че сред участниците в това събиране има и представители на „ЛГБТ – Действие“ – което означава, че в рамките на тези 5-6 случая са включени и случаите на насилие от „хомофобски“ подбуди)

 28. Искам tangrabg и подобните нему да ми обяснят ясно, точно и без обиди с какво издрасканите с нацистки символи фасади (в събота осъмнахме с такива) допринасят за национализма? Кой ще плати заличаването на тази грозотия, защото, като капак надписите са отвратително грозни и криви?

 29. Отново медиите се опитаха да изкарат това шествие-фашистко,расистко,антисемитско и т.н. Но тази година, поне по мое мнение, тази пропаганда на медиите, срещу шествието, беше доста по-силна от предишните години, в които то се провеждаше. Дори и някакви европейски комисии са се изказвали: „Събитието предизвика реакцията на Европейската мрежа срещу расизма, която настоя Луковият марш да бъде отменен. Позицията на организацията е, че той е свързан с пропаганда на расизъм и неонацистки идеи.“ Явно тази година бройката е уплашила някой. Съвсем скоро очаквам да влязат в игра и полицейските провокации. Но има нещо, което никой не може да промени-възхода на българския национализъм. Колкото и да заливате хората с пропагандната си помия, бълвана редовно срещу българските патриоти, не можете да промените мнението на хората, които случайно ( или не толкова случайно ), видяха шествието. Вече ги няма странните и възмутени погледи на гражданите, когато шествието преминава по край тях. Вече все повече хора почват да се интересуват за какво се провежда то (на марша те биват и учтиво запознати,чрез раздаване на листовки с лика и кратка биография на ген. Христо Луков), все повече хора ни поздравяват за инициативата. Хората виждат, че на това шествие може да дойде всеки, независимо от политическите си възгледи ( разбира се изключваме комунистическата сган и всичките и производни ) и дори от националната си принадлежност. На шествието дори имаше и лица от арабски произход, което прави наистина смешни твърденията на всички медии и противници на марша, че при провеждането му, едва ли не, се връщаме назад през 1933-та година, като се пропагандират антисемитски възгледи(не съм запознат напълно по темата, но арабите са с доста по-ясни семитски корени от евреите). Лично аз видях с очите си, как група момчета започнаха да скандират нацистки лозунги, веднага им беше направена забележка. Това не се повтори през цялото шествие. Ето това виждат хората-шествията, които се организират ,от различни националистически организации, НЕ са фашистки, нацистки, расистки, антисемитски и всякакви други. Те имат за цел единствено и само разпространението на пратриотичната идея и до колкото е възможно, да се възбуди интересът на населението към историята и великите личности, които присъстват в нея. Тъй като в училище, с малки изключения, няма и помен от това, процесът явно трябва да се пренесе на улицата. Но на доста хора не им изнася народът ни да знае собствената си история, защото ако българинът знаеше историята си никога нямаше да склони глава пред всичките боклуци, които се изреждат на българската политическа сцена, вече 20 години. Продължавайте да пишете вашите свръх интелигентни и грамотни ( последното да не се приеме грешно- аз също съм за грамотността, но напоследък, всяка дискусия, която съм чел в интернет някой от участниците не спира да парадира с правописа си. Друг е въпросът, че това започва да става, когато въпросното лице усеща,че губи спора или няма какво повече да каже, тогава той/тя започва да засяга темата за тоталната неграмотност на неговия събеседник) коментари срещу всяко националистическо шествие. Продължавайте да си изсмуквате от пръстите глупостите за ужасните нацисти и фашисти, които ги посещават. Хората видяха за какво става въпрос. Скоро Луковмаршът ще се превърне в най-голямото събитие в България, което да събира толкова много българи, обединени само и единствено от обичтта си към родината ! Колкото и да не ви се иска, това ще стане-след толкова много години на разделение българите ще се обединят ! Това е причината – съхранението на българската нация ! Родът ни не трябва да изчезне ! Това е което искам да кажа. Сега малко разяснения да дам ! Мисля,че не мога и не съм добър във воденето на дискусии,разскъсаната ми мисъл пречи. Сами виждате колко отклонения правя. отклоненията ме разсейват и трудно изказвам същинската част. Това го писах около 40 мин поради разсеяността ми. Допуснал съм и някои правописни и пунктуационни грешки( които ще оправдая с крехката ми 19 годишна възраст и неверояятната ни образователна система, която не ме е научила къде да слагам запетаи), но предполагам,че те не са достатъчно за да възпрепятстват прочитането на поста ми от вашата, невероятно изискана и еродирана личност. и ако има някакви неточности от към разположението на текста, също се извинявам ! Просто това е един от 3-те ми поста, които съм писал през живота ми. Бъдете живи и здрави ! Поздрави от пропадналата младеж! Сега като го написах това се сетих,че на марша не се позволява употребата на алкохол и тютюневи изделия ! Сами виждате, че се опитваме да сме по-добри, колкото и да ни пречат. Следващия път не се срамувайте да посетите шествието,понеже видях,че тук има хора, които не взимат позиция – от опит глава не боли ! :) :* пийс ахахахха

 30. И още нещо, което забравих. Цитат от трансперант, опънат на футболен мач: „Държавата гние, а главният проблем сме ние ?!?“

 31. Kъде съм видяла нацистки символи?
  Eто – http://video.bgnes.com/view/14084
  Или сега ще спориш, че тия неща ги няма.

  Загледай се.
  1. Старото, имперско знаме на Германия. Цветовете му са черно, бяло и червено и исторически е ползвано от 1871 до 1918, а след това се възражда от нацистите, които в крайна сметка запазват цветовете, но ги разместват и слагат свастиката в средата. Знамето става официален флаг и официалните цветове на нацистка Германия. Можеш да провериш в Гугъл, ако искаш. Или някой от „официалните“ нацистки сайтове, които сами си признават, че това е така.

  2. Плакат “анти анти-фа”, което иначе казано, е „ние сме анти анти-фашисти“.
  Хубаво, анти-комунизъм, някой взе да обяснява, обаче анти анти-фа не са само антикомунисти. Нито едно движение не се свежда само до – „ние сме против ед-какво-си“. Анти анти-фа поддържат конкретни тези. Знаеш ли те какви са?

  3. Символът „зиг хайл“, което се появява при Хитлер. Никога преди в историята го няма като символ. Някой се опита да ми каже, че това бил дреяен символ за поздрав към императора. Луков не е император, така че символът е неправилен, най-малкото защото държавата ни не е феодална.

  4. Много знамена със знака юу или уя, в зависимост от тълкуването на произношението й, което е в директен разрез на Конституцията на Република България. Има си строго описания как изглежда знамето на Република България и то НЕ включва и никога не е включвало тази буква.

  5. Имитирането на военни униформи също е в разрез със законите на държавата ни. Как изобщо военни униформи, от хора, които НЕ са били в армията говори за почитане? По-скоро прилича на маскарад, което по-скоро се гарви с военните, отколкото да отдава чест.

  6. Участват няколко пара-военни групировки. Аз лично разпознавам Кръв и Чест, така, на прима виста. А не са само те, със сигурност. Отново, пара-военните групировки са незаконни. Как пара-военна групировка, която поддържа силно нацистки ценности и идеи отдава точно чест на Луков, при положение, че символите им по-скоро създават впечатление, че прокламират друго. Ако целта им е била Луков, защо не са отишли просто като обикновени, всекидневни хора?

  Защо на марш в името на български герой, както ти го наричаш, има толкова много символи, които нямат нищо общо с България?

 32. 1. Имперският флаг няма нищо общо с нацизма : „които в крайна сметка запазват цветовете, но ги разместват и слагат свастиката в средата“ ти по този начин сама се опровергаваш, ако разменя цветовете на българското знаме и по средата сложа емблемата на ауди, това ще е знамето на ауди, а не на България. Дори и в най-антифашистката страна в момента- Германия, това знаме не е забранено. Както знаеш там всичко свръзано с нацизъм е строго забранено. Едва ли са пропуснали току така имперския флаг.
  2. Антифашистите, по-ското актвните антифашисти са най-голямата сган, може би в цял свят ! Те са в повечето случаи наркомани, които нападайки хора, за които дори не са сигурни,че са фашисти, са отнемали човешки животи ! Активните анти-фашисти( между другото в България те са около 27 човека и това знаме се вади по-скоро за подкрепа на страдащите от антифашистките паразити общества, в повечето европейски държави) мога да определя, като една пасмина от наркомани, които нямат нищо друго за цел, освен да нарушават обществения ред. Аз мога да кажа, че съм анти-антифа ! Не знам за какви други тези ми говориш, но аз мразя антифашистите. Те не са моята баба или дядо ! Те са точно тази прослойка от обществото, за която обяснявам по-нагоре.
  3. Не знам дали си била на марша, но аз нито веднъж не видях поздрава „зиг хайл“. Сега изгледах клипчето и на него не виждам подобни прояви.
  4. Това уа или юа не мога да разбера точно за кое имаш предвид, но ако говориш за знака на рода Дуло, род от който е и основателят на Дунавска България- хан Аспарух, не виждам нищо лошо да се изобразява върху трибагреника. Защо да не може да се отдаде малко почит и на няколкото, бих казал велики наши владетели от този род. Друг е въпроса, че хората вече свързват този знак, повече с БНС от колкото с рода Дуло, но това отново говори за не познаването на историята.
  5. За военните униформи не мога да си дам мнението, защото не съм част от БНС, не знам идеята каква е. На мен също не ми допада, но вярвам, че действителност не правят чак лошо впечатление. А и все пак се носят от 20 човека.
  6. Кръв и чест България не са обвинени в нито едно убийство или атентат, не съм чул и да са участвали в някакви военни действия. Не знам за каква пара-военна групировка ми говориш, но те със сигурност не са такава. В някои други държави е възможно ( не съм толкова запознат, ти явно проявяваш голям интерес).
  Сега към последния въпрос. Имперският флаг се вее от геманци, дошли да подкрепят шествието. Така всеки разбира, че на шествието има и германски представители. Анти-антифа плакатът определя дадена група, която е против утайката на всяко едно общество- антифатата, които в голямата си част са и анархисти- напълно ненужни на обществото ни ( дано дълги години да се радваме на тяхната липса и слабост!). И най-интересното за мен, което ти написа – това за униформите! Сигурен съм, че изобщо не си се сетила за тия униформи, докато си писала материала ! Олеле сега го дочетох, доста глупав завършек, явно седиш зад тези думи, мисля че са цитат „Луков марш… гордостта да бъдеш тъп, ограничен, неадекватен, необразован, антисоциален и неспособен на положителни съзидателни действия, защото е прекалено трудно.“ Сега да попитам, познаваш ли поне един човек, който е бил на това шествие, че да си позволяваш да говориш такива простотии ?!? Пак ще кажа за хората, които бяха по случайност в центъра на София онзи ден, те се увериха с очите си, че присъстващите на шествието може да са всичко друго, но не и антисоциални идиоти. Сигурен съм, че 80% от участниците на шествието са чели по история повече от теб! Та искам да ми отговориш на въпроса- от къде си толкова сигурна, че хората на Луковмарш са олигофрени ! И другият въпрос, за който се сетих сега- „Чупенето на публична собственост и замърсяването на градските площи е точно наопаки на всяка идея за родолюбие“ това от къде ти хрумна ?!?

 33. ^ Искам да посоча за пример това мнение. Въпреки, че този човек, който явно също е националист като танграбг, явно не е съгласен с авторката, поне знае как да проведе нормална дискусия, без лични обиди, понеже не може да си измисли аргумент. Той очевидно е несъгласен, но се изразява учтиво, интелигентно, и сравнен с tangrabg, направо гениално.

  Господин чочо, вашият колега националист поставя лошо име като цяло на националистите с начина си на изразяване. Пожелавам ви успех в дискусията, и се надявам, че няма да следвате неговия пример откъм обръщения.

 34. чочо, на мен на прима виста ми изскача фасадата на нашия блок, която е издраскана с нацистки надписи по отвратителен начин. Мен това, че вие по вашите събирания не пиете и не пушите не ме „топли“.

 35. Какъв е проблемът ли? Ами това е гавра с националния флаг, впрочем е престъпление, от рода на горене на флага публично. Води се в графа оскверняване. Просто… не е редно и толкова. Да си измислят собствен флаг.
  Не ме интересува дали си съгласен с този ред от законите ни или не, те са факт и с тях трябва да се съобразяват точно хората, които твърдят, че са големи патриоти.

  Какво наричаш ти анти-фашист? Защото фашистите не са просто анти-комунисти, за да ми тръгваш с елементарната идея, че анти-фашист = комунист. Да не говорим, че използваш термина адски интересно, по-голямата част от света в момента са анти-фашисти. Искаш да ми кажеш, че по-голямата част от демократичния свят са утайката на обществото? Последно, като си спомням, ние се водим по дъното на Европа, не Белгия (например). Просто изясни малко концепциите.

  Хуманизма например също е против фашизма. Осъзнаваш разликата между анти-фашизъм и хуманизъм И фашизъм, надявам се.

  Не, ако вземеш едно знаме, разместиш му цветовете, след което в продължение на не-знам колко години е фашистки символ, след което излезеш на публично събитие с него, от групировки, които симпатизират на нацизма, не мога да ти разбера защитата или аргумента тук. Аз не бих издигнала нацистки символ, когато искам да почета герой някакъв, освен ако не искам да прославя И нацизма. И ако държиш, можеш да провериш в гугъл Е или не е забранено това знаме в Германия, защото сега проверявам и нещо не съм съгласна с теб.

  Казвам ти какъв ми е проблемът с униформите – незаконно е.
  Какво е пара-военна групировка, питай гугъл.

  Не знам кой пусна този слух, че е знак на рода Дуло, но миналата година видях как скъсаха един многознайко като взе да ги приказва. Казвам ти, преподавателя беше бесен, каза нещо в смисъл на „30 години от живота си прекарах в задълбочено изучаване на историята на родината ми, за да дойдат някакви вчерашни пръдльовци и да си съчиняват глупости, гаврейки се с труда и родолюбието на всички, които са отдали живота си на това“.

  Просто…

 36. Темата беше за Луковмарш и аз се опитвах да докажа, че на марша не е имало нацистка пропаганда. За нацистките надписи по блока ти не мога да кажа нищо хубаво, но едва ли са само нацистки, със сигурност има някой „тагнат“ райтър:) Някои хора смятат, че за пропагандата няма цена, като рушене на имуществото. Аз донякъде седя зад тази теория, но поне да се прави с някакъв финес- не на току що завършената изолация на някой блок, с изкривени букви и т.н. Това също е една много дълга тема. По принцип си права! Или прав, не съм сигурен ! А авторката, подобно на танграбг завършва доста тъпо, писанията които сега коментираме. Но понеже танграбг е същият този „тъп, ограничен, неадекватен, необразован, антисоциален и неспособен на положителни съзидателни действия, защото е прекалено трудно“ на всеки му правят впечатление неговите обиди. След като авторката е поместила такова определение за хора, които не познава, не виждам какво я различава от танграбг, освен политическите и възгледи. Искам да кажа, че хората са настроени лошо спрямо националистите, дори националист се смята за лоша дума, но никой не трябва да бъде обвиняван, понеже пред медийната машина всички са равни. И последно към Manuelle целта ни е – НАШИТЕ събирания, да станат ВАШИ събирания ! Това много ще ме „стопли“:)

  • Чочо, може да съм била крайна, но ето как аргументирам отношението си.

   Не е нужно да познавам поименно хората, които смятат, че жените, гей хората, хората с увреждания, хората от други етноси и нации им пречат, проповядват ксенофобия и налитат на бой на деца на база, няма да ги харесам.
   Нито ще харесам хората, които смятам тези вярвания за разумни, смислени или редни.
   Аз ги обиждам, но никъде не призовавам за насилието над тях, което е много уместен пример. Искаш ли да видиш каква е реакцията към всяка една спокойна дискусия подкарана с такъв човек?

   1. Иска ти снимка, за да види дали случайно не си очеизвадно чужденец.
   2. В момента, в който няма аргументи, започва да обижда, да те псува, да ти пожелава смъртта и насилие.
   3. Започва да редактира чуждите коментари, защото е интелектуално безпомощен и не може по никакъв друг начин да реагира.
   4. Няма дори елементарна грамотност.

   При най-добро мое намерение да искам да намеря общ език с такъв човек, при положение, че на този човек не само че не му е интересно, на него му е нпонятна идеята за елементарно уважение към себеседника, ами не… не мисля, че съм се изказала без причина.

   Просто ми писна от слагането на равенство между нацизма и патриотизма, това е корелация, която НЕ съществува.

 37. Аз не искам да попадам на ВАШИТЕ събирания, защото вие за мен сте много объркани и неориентирани хора за момента.
  Чета понякога из форумите ви и изпадам в нещо средно между смях и ужас. Там се случва такова примесване на идеи и мотиви. Уж националистите повечето се водят големи източноправославни християни, но често почитат Ванга. И това е само един пример за противоречие. Почитате и браните българщината и свещения ни български език, а писанията ви са пълни с правописни грешки на ниво четвърти клас.
  Второ, на вас, за съжаление, страшно малко ви трябва, за да приемете глупостите на поредния вожд за много ИСТИНСКИ. Волен Сидеров и Боян Расате са ярки примери. Въпрос на време е да се появи новият им еквивалент и веднага да прегърнете идеите му.
  За „уа/юа“ също мога да поспоря дали е символ на Дуло, на Вокил или на който и да било род. Стига ми фактът, че от тези родове не е останало нищо, че някой да ми се представя за техен потомък, че и да се гордее с това. Защо не си изтипосате голямата носовка на знамето, ще седи много естетично?
  Това дали фасадата ни е санирана, нова, стара, няма никакво значение. Има значение, че хората на марша са същите тези, които виждат сметката на общинската собственост. И които няма да си мръднат пръста да пребоядисат. Може би ИСТИНСКИЯТ българин е горд потомък на прабългарите и не боядисва…
  Виждам, че не си нападателен, за това ще го кажа така – аз съм отворена за дискусии човек, ако някой иска да ме убеди в нещо, да заповяда. Но никой не може да ме убеди, че да обичаш родината си трябва да е за сметка на омраза, дискриминация и агресия. Или че за да си патриот, задължително трябва да говориш патетично за чиста българска раса (абсурдно твърдние) и да симпатизираш на нацистката идея.

 38. Значи за знамето и знака на рода Дуло-то наистина не е създадено от този род. Използван е от него. Знамето НЕ е забранено в Германия ! Всички военни знамена преди 33-та година са забранени( годината я казвам за да се застраховам, възможно е да е след 27-ма). Дори е разрешено и с железния кръст по средата. Ти обаче си продължаваш да повтаряш едно и също, обясних ти защо се вадят знамената. Аргументът ми, за знамето ми е, че след като се разместят цветовете на едно знаме, то автоматично вече не е същото знаме, какво толкова има за разбиране ?!? Нали каза, че нацистите са му разменили цветовете. Ако закачат италианското знаме на парламента ни и то виси там 43253464365346 години, прави ли го това българско знаме ? Точно гугъл попитах за пара-военните групировки и ти обясних, че не мога да оприлича Кръв и Чест България, като такава. За антифашистите обясних ! Това е една група хора, които се определят като такива и държат да ги наричат такива ! Повечето от тях нямат политически възгледи, не знам защо реши, че са комунисти. Не съм твърдял такова нещо. Комунистите са по-страшни от антифашисите, защото те са политически ориентирани, а антиффашистите са сганта, която се друса, пие, чупи и убива ! За другите неща не искам да коментирам, защото взе да се правиш на много загрижена за нашите закони. Писна ми от постоянните преструвки и занасяния на хората в това общество. Като че ли най-големият враг на българското общество е човека, който е изтапанил древен знак, на предците му, върху трибагреника. Българското общество има доста по-сериозни проблеми от това ! и все пак не отговори на двата въпроса, които ти зададох. Нали така „се води дискусия“:)

 39. Госпожице/ Госпожо Eneya,
  Искрено се надявам да взимате пари за тези изказвания, в противен случай ще бъде изключително тъжно за Вас!
  От особен интерес за мен са възмущения Ви относно неспазване на законите. Ако не беше толкова трагично положението в държавата ни, щяха дори да са ми смешни! Не знам дали Сте просто твърде малка (възрастово или интелектуално) или Сте възпитана в този дух, но в случай че не Сте забелязала – в тази държава всеки ден се извършват много престъпления, и повярвайте ми, много по-страшни от това за което се възмущавате.
  Съгласна съм до някаква степен с някои от изказванията Ви, което всъщност е причина изобщо да обърна внимание на надрасканото от Вас. Съгласна съм, че безредието, чупенето и драскането не само няма да помогнат с нищо, но са и безсмислено загрозняване на средата в която така или иначе прекарваме доста сивото си ежедневие, но не разбирам, защо националистите трябва да бъдат обвинени за това. На моята спирка са надраскани следните неща: „АНАРХИЯ“, „9ти септември“, които са се „наредили на хорце“ с „Атака“ и „Антифа“, всички ли са написани от гадните, злобни и неграмотни националисти?
  Нека разграничим двете неща – нацизъм и национализъм не са едно и също. Може би е редно да проверите за това в Google, а не за знамената!
  В случай, че не взимате пари за тези ваши „компетентни“ изказвания, насочете гнева си към истинските причини за положението на държавата ни. А ако не знаете кои са те – замълчете. Когато липсва интелект – мълчанието е най-ценното благо😉

  • Госпожо Мария, ще ви дам един пример. Ето какво пише в статията на Уикипедия за национализма:

   Some nationalists exclude certain groups. Some nationalists, defining the national community in ethnic, linguistic, cultural, historic, or religious terms (or a combination of these), may then seek to deem certain minorities as not truly being a part of the ‘national community’ as they define it. Sometimes a mythic homeland is more important for the national identity than the actual territory occupied by the nation

   http://en.wikipedia.org/wiki/Nationalism#National_purity

   За мен думата националист има отрицателна конотация точно заради това. От тук до нацизма е не една крачка, а едно леко навеждане. За национализма се хващат хора без собствено човешко достойнство. Когато не могат да получат самочувствие като индивиди, го търсят чрез националната си принадлежност, за която, съгласете се, нямат никаква заслуга. Но за достойния си живот, който са изградили като индивиди, е заслугата е изцяло тяхна. Проблемът е, че повечето националисти са неуспели индивиди, нямат никакви други поводи за лична гордост и самочувствие, освен че са потомци на, да речем, рода Дуло. А дали е така? Човек с елементарни познания по история ще ви каже, че няма почти никакви генетични остатъци от прабългарите в днешната българска нация.
   За мен е притеснително, че дори някои български политици се назовават публично националисти и твърдят, че в това няма нищо лошо. Според всички велики умове на съвремието, национализмът е отживелица от преди век, век и повече, когато са се установявали границите на съвременния свят. След това бесният национализъм е просто отживелица.
   Ако имахте успехи в живота си и имахте с какво лично да се гордеете, нямаше да ви се налага да вярвате на полуфашисти, които се крият зад патриотизма.
   Пожелавам ви в най-скоро време да постигнете тези успехи.

  • Мария, две престъпления не се уравновесяват. Иска ми се животът да е математика и два минуса да правят плюс, ама няма как.

   Никъде и никога не съм казвала, че имам проблем САМО с нацистките драсканици. Просто тази вечер говорим за нацизъм.
   По принцип разрушаването на собственост, публична и частна от хулгани го намирам за нередно.

   Аргументът „ама те и другите не спазват закона“ е интересен, но съжаление твърде несериозен. Няма как да проима спазване на законите, когато всеки се успокоява с „ами то никой не го спазва, аз за какво да си правя труда“.

   Аз, например, съм изкарала колко години БЕЗ да съсипя чужда собственост, без да пребия някой и без да нарушавам законите на държавата ни, без да надраскам сгради с разни символи, без да призова към агресия, хомофобия и ксенофобия. Аз изключение ли съм, според вас поне? Защото, говорейки чисто за себе си, аз по-скоро НЕ познавам хора, които да нарушават законите и които да извършват описаните от вас погроми. А аз в никакъв случай не може да се говори да съм привилигерована по някакъв начин, било то за пари, среда или стандарт на живот.

   Чисто статистически, най-големите разрушния се случват покрай футболни мачове. Препоръчвам някой ден да си направите труда да поразгледате снимки от футболни хулигански срещи и от подобни сбирки като тази, която дискутираме тук. След футболни мачове ВИНАГИ има рязък бум във фашистките и комунистическите драсканици. Е и на дълбоко проинкновени мисли относно полови органи относно един или друг футболен отбор, разбира се.

   Със сигурност знам, че към трошене са по-младите хора. Иначе казано, няма голям шанс погромите да се случват от разни баби и дядовци, нито от хора на възрастта на родителите ви.
   Също така повечето жени, поне за София говорим, рядко можем да ги видим да търчат наоколо със спрейове. Хората с физически увреждания автоматично отпадат, да не говорим пък за гей хората, етническите малцинства също едва ли ще хванат да драскат БНС символи по сградите или комунистически лозунги.

   Групата, която най-често изпълнява тези изпълнения са млади МЪЖЕ и то хора, които ориентирани към едната или другата идеология – комунизъм и фашизъм.

   Комунистическата и фашистката идология обаче обхващат доста малък процент от населението на България (тук уповавам наблюдението си на виртуалните ми наблюдения на посещаваемост, потребители и пр. на сайтове, форуми и подобни). Иначе казано, тези, които трошат са една умерено малка група хора.

   Не мисля, че има терен да говорим как „никой не спазва законите“. По-скоро е „някои не спазват законите“. Колкото по-толерантни сме към подобно поведение, обръщаме се на другата страна и затваряме очи, толкова по-зле ще става.

   Мария, ако вие смятате, че единствения човек, който може да е несъгласен с това, е млакия, на възраст и акъл, аз смятам, че пасивността пък е оправданието на мързеливия, който има една голяма уста да защитава собствения си мързел и липсата на желание да се мръдне и да си реши проблемите.

   Последно, има нещо доста забавно да идеш в нечии чужд блог и да започнеш да обясняваш на човека за какво да говори и мълчи. Ако имате аргументи – моля, като нямате е малко… пискане и дрънкане.

  • Ама никой от вас ли не може да пише грамотно? Сериозно питам. Нито един? Това мен лично не ме учудва особено (за да си толкова ограничен, няма как да не си тъп), обаче на вас не ви ли прави впечатление, че проповядването на родолюбие и изнасилването на родния език са в очевидно противоречие?

   Да поясня за какво говоря: възвратните притежателни местоимения се пишат с главна буква само когато се отнасят до бог, и то в религиозни текстове.

 40. А към Manuelle, няма да карам подред, ще ги карам разбъркано :
  1. Митът за Атака и Боян Расате. Националистите в България мразят АТАКА. Същият този тлъстак-Павел Чернев, посещава почти всяко шествие организирано от националисти! в годините, когато АТАКА правеха митинги през ден, не изпускаше възможност да изгони националисите от митинга! Националисите и най-вече, по-крайните от тях МРАЗЯТ атака ! Боян Расате е циркаджия ! Не случайно вече не е част от БНС. Трябва да се разбере, че онзи ден БНС не бяха масата на шествието! Там присъстваха свободни националисти !
  2. За православието и правописа. Аз лично не мога да кажа, че съм християнин, кръстен съм, но не приемам на сериозно твърденията, описани в Библията. Това се отнася и за доста голям процент от православните българи. Това за Ванга, не мога да го коментирам, защото не го приемам на сериозно.
  3. Аз за това всъщност си изгубих ценния ден, в който трябваше да уча за изпит. Да си националист не значи да мразиш, а да обичаш ! Това, че се натяква на гражданите, че на тези шествия се разразява най-голямата нацистка пропаганда от десетилетия на сам, просто не е ВЯРНО ! Ако прочетеш първия коментар( отнася се и за Eneya) ще видиш/видите, че на шествието никой не проповядва омраза !

 41. И към теб, Чочо, и към Мария – проблемът не е, че някой е патриот.
  Проблемът е, че често за тези хора национализъм е равно на нацизъм, обича се България, за сметка на зверска омраза към Запада, към Америка, към евреи, мюсюлмани. Смесват се идеи оттук-оттам, взимаме старобългарски символи, смесваме ги с неонацистки, християни сме, не сме, тангристи сме, не сме, хем сме истински прабългари, хем чисти славяни, хем сме арийци. Почитат отявлен фашист като Луков, но не са фашисти, заемат огромна част от идеологията на Хитлер, но не са хитлеристи. Съсипват ми блока, съсипват ти спирката, съсипват стадиони, градинки, фасади, а иначе са родолюбци. Не познават нито един евреин, но ги мразят и считат, че трябва да ги направим „на сапун“. Като им намекнеш, че да се говори за чиста българска нация е абсурд, те обвиняват за помак/турчин/циганин.
  Това е един от огромните проблеми на тази държава и ме учудва, че много хора го взимат за невинен…

 42. Не можах да си довърша поста, защото се отчаях след последното мнение. Ако за вас няма значение националната ви принадлежност, тогава аз няма смисъл да пиша. Просто е безсмислено, отчаях се. виктория, знаете ли разликата между комунизъм и фашизъм ? Точно тази малка крачица, за която говорите между национализма и фашизма. Това навеждане, малко навеждане, разделя повечето политически възгледи. И защо решихте, че едва ли не, хората на тези шестивя „защитават собствения си мързел и липсата на желание да се мръдне и да си реши проблемите“. Това го прочетох 15 пъти. И много се отклонихте от темата, аргументите ви срещу Луковмарш намаляха.Маршът не е футболен мач ! Това, че хората, които знаят кой е Христо Луков ( благодарение , на който Кюстендил е български и благодарение на който българската армия възскръсва) изглеждат по такъв начин(визирам повечето от участниците в марша-бръснатите глави и така нататък) говори достатъчно за нагласата на обществото към хората, заради които те все още говорят на български, в единствената държава в Европа запазила името си през вековете ! След поста на Виктория, загубих интерес към този блог, няма какво да дискутирам с хора, които не зачитат националността си ! Но отново боря омразата си, към болшинството от български граждани, никога няма да ви обидя и ще се опитам да не ви мразя, защото знам, че колкото и да е нетолерантно българското общество към „общите европейски ценности“ те малко, по малко си проправят път в главите на българите. Само един въпрос да вмъкна, не ви ли притеснява, че скоро може да дойде краят на българската нация ? Наистина ми се плаче, когато виждам хора като вас! Ако в училище не бяхте учили измислената комунистическа история, можеше нещата да са различни! Последно: шествията,които се организират от националисите нямат цел да пропагандират омраза ! Даже не мога да се изразя, стана прекалено емоционално, още нещо което не мога да владея по време на дискусия, за това спирам да пиша! Даже не мога да го довърша тоя пост…Наистина краят на поста ще е обърнат към Manuelle на шествието имаше араби-мюсюлмани! Спрете с тия заучени фрази! Наистина ще се радвам, ако някой човек е прочел постовете ми и помисли малко. Ясно е че хора, като Виктория, Manuelle i авторката са толкова еродирани, че тяхното мнение не може да бъде променено. Последния пост даже пише, че не познавайки евреите някой ги мрази, а да попитам защо сте толкова умеден, че националисите са боклуци, щом не познавате нито един човек от това шествие? Питам и отговор не искам! Любовта към родината е едно от основните работи, заради които повечето младежи, посетили Луковмарш живеят! Любовта към родината е по-силна от всеки вид омраза! Наистина ще излезна от тази страница разстроен ! Единствената мисъл, която ме крепи е, че очевидците на марша видяха доброто лице на националистите! Чао! и пак да кажа бъдете живи и здрави, поздравяват ви ГНУСНИТЕ, МАЛОУМНИ националисти! С обич към всеки българин !

 43. Такааа… Луков марш… В чест на Христо Луков.
  Случайно ли е, че същият този е бил отявлен анти-семит и открит симпатизант на политиката на Хитлер. Ползвал се е с одобрението на самия Фюрер. Краен шовинист. И за този човек вие марширувате. И ти се опитваш да ме убедиш, че в това няма и намек за неонацистки настроения?
  Защо обичта към родината трябва да е равносилна на ксенофобия? Ето, аз не казвам за никого, че е гнусен, малоумен.
  И още нещо – бе, къде е това велико нашествие и защо го няма в София, в Пловдив, в Стара Загора?! Ти лично и персонално, като човекът и индивид Чочо, какво правиш, за да не изчезнем? Освен, че почиташ нацисти, което няма много общо с продължаването на българския род…

 44. Искам първо да благодаря за хубавите пожелания, наистина дано всички българи се радваме на повече успехи както в личен план така и в национален мащаб. Не мога да се съглася обаче с изказването относно моите лични успехи и постижения още по-малко за материалното ми състояние. Един съвет – не категоризирайте хората, мнението ми по никакъв начин не е обвързано с материалното ми състояние, още по-малко с успехите ми. Не обичам да занимавам хората с личния си живот, но виждам, че той е от интерес за вас. 1во мога да твърдя, че за възрастта си и за условията в държавата аз съм един изключително успешен човек, с достойнство, морал и завидно възпитание. За разлика от вас познавам много хора, които се определят като националисти и те са доста успешни, до колкото в България честните и кадърните имат право на това. 2ро, радвам се, че никога не Сте участвали в незаконни или неморални дейности, явно имаме нещо общо. Разбрали Сте ме погрешно, не казвам, че неспазване на даден закон трябва да бъде оправдано с неспазване на друг. Казвам, че разликата от това дали ще вземеш даден флаг и ще го преиначиш, за да му придадеш някакво си значение и това да убиеш и изнасилиш 3 годишно дете е огромна. Последствията и за двете в нашата държава липсват. В този смисъл, възмущението ви е несериозно.
  Виждам, че е много актуално да се позоваваме на интернет линкове и Уикипедия. Имайте предвид, че не всичко, което е написано в интернет е вярно и достоверно. Хубаво е човек да се интересува и да чете, още по-хубаво е да разсъждава. Ето ви една идея, която намирам интересна за разсъждения – националист е човек, който познава добре историята си, традициите на народа си, уважава и се грижи за културното наследство от прародителите си. Съгласна съм, че днешното население няма генетично почти нищо останало от това, което е било преди 1500 години да речем, но къде по света има такова? Нямам представа дали сте пътували в чужбина, ако не сте, пожелавам ви скоро да го направите, ако сте – сигурно сте забелязали, че навсякъде хората се грижат за наследството си и се гордеят с произхода си, въпреки че нямат заслуга за това да се родят на дадено място. Нацизъм и нацист е човек, който възприема идеята до крайност или фанатичност, в последствие желае да потисне други нации, раси и т.н. Едното не е по никакъв начин равно на другото. Един човек, който познава историята си, има културата и себеуважението не изпада в крайности.
  Относно хомосексуалистите, които вметвате така небрежно поне на 2 пъти вече – нямам нищо против това хората да живеят живота си така, както те желаят, стига това да не пречи на човешките морални принципи и закони. Аз съм за идеята всички да бъдат равни – както пред закона така и в задълженията си към обществото. От тук и 2рата ми идея върху която може да помислите – снимки от футболни мачове съм гледала много, но също така съм гледала и снимки от гей парада. За вас нормално ли е мъж да е облечен като жена и да се лиже с друг мъж, двамата полуголи, на платформа, в центъра на София по обяд, когато там се разхождат жени с колички и малки деца, тинейджъри и морални хора. И ако направим един парад на хетеросексуалните, аз съм убедена, че медиите ще гръмнат от изказвания от сорта – това е дискриминация. Нека всеки запази личния си живот за себе си и да изпълнява задълженията си наравно с другите. Толерантност? Това е най-голямата глупост на човечеството – това е идеологията зад която се крият точно тези мързеливи хора, за които вие толкова настоявате. Никой не бива да бъде толериран, всички трябва да са равни! А за инвалидите – това наистина много болна за мен тема. Инвалидите и дацата са най-страдащите хора от безумията на народа ни. Но …вие сами разбирате, че с тази публикация не правите нищо за тях. И докато народа ни се разделя на фашисти, нацисти, футболни фенове, комунисти, шофьори, учители, чистачи, депутати и т.н. резултатът ще е все същия – един меланголичен, тъжен, болен и използван народ, толерантен до безумие, но толерантен към тези, които се облагодетелстват от него, не към тези които имат нужда – инвалиди и деца. Истината е, че всички трябва да бъдем НАЦИОНАЛИСТИ (не нацисти), които да милеем за родното, да го пазим и развиваме, да направим живота на следващите поколения по-добър и те да има с какво да се гордеят, както ние се гордеем с нашите прародители! Ние нямаме заслуга за това, че сме родени в България, но трябва да живеем така, че тя никога да не умре!!!
  Приятна вечер ви пожелавам и спирам с коментара до тук, съветвам и вас да пазите енергията си за градивни дейности, а не деградивни като това да се карате по форумите и да се разцепвате на безброй малки организацийки, каращи се с останалите.
  Съединението прави силата, не разделението!
  Всичко хубаво!

 45. Само от днес :
  http://news.bgnes.com/view/900539 – това не е единичен случай в нашата съдебна система, истината е, че няма дело, по което да е постигнато и минимално правораздаване
  http://news.bgnes.com/view/899620 – такива хора искат да ни управляват и ни управляват!

  С това показвам нагледно какво имам предвид с горния текст. Мога да ви поствам хиляди линкчета, но виждам, че се справяте добре с интернет. Липсва ви само провилната насока и желанието😉

  • Чакайте сега, какви са тези равенства между нетърпение към нацизъм и абсолютна липса на интерес към реалността, правораздаването, законите и хората? Тази връзка аз никъде не я виждам.
   Аз мога да обичам една държава без да мразя околните.

   Просто идеята, че за да обичам а, трябва задължително да мразя б, не я разбирам.
   Аз бих искала веднъж да се почете човек, който не е бил дефиниран от омразата си към нещо, а от любовта си към нещо, от положителните му дела, от ползата му, от човещината му.
   Защо не го правим, не е като да няма такива хора в българската история?

   Мария, изчерпват ми се аргументите, защото ми омръзна да повтарям едно и също, на моите критики не получавам някакви сериозни отговори, получавам смукане от пръстите и отричане на факти. Ами… аз си имам и друга работа, освен да седя да споря по интернет, с хора, които всъщност не искат да научат чужда гледна точка, а просто да се изкажат. Безсмислено е.
   Дадох пример с футболните хулигани неслучайно, опитах се да посоча нещо, явно не е било достатъчно ясно.

 46. Искам да попитам защитниците на Луков марш – защо точно на този човек решихте да посветите събитие? Защо не посветите марш на един велик българин като депутатът Димитър Пешев, благодарение на когото са спасени българските евреи през Втората световна война? Това дело на държавата ни е признато в целия свят като изключителен героизъм. За това страната ни е уважавана и ценена. Ако искате да се гордеете с български успехи, щом сте националисти, гордейте се с това! Та – защо не Димитър Пешев, а последователя на фашизма ген. Луков?

 47. *дъвче пуканки упорито, с възхитено изражение на лицето* Ехей. Каква беше, накъде отиде.

  Чочо е по-добър в споровете от танграбг, това поне е сигурно.

  • Чочо е написал, че сме „ерОдирани“, та и той взе да ми се пропуква. Малко е по-лъскав от ТанграБг, но иначе и същата закваска и капацитет.:)

 48. Аз на 19 години, все още не мога да направя нищо за да не изчезнем, ако го направя, няма да мога да го гледам :), но участвам в тези шествия, за да съм част от нещо, което по някакъв начин „просвещава“ населението и подтиква интереса му към историята. Защото “ Ако не знаем каква България сме имали, никога няма да разберем каква България, можем да имаме“. Човек може да обикне страната си, само чрез познаването на историята и. И както казах в един пост днес, който явно вие не сте прочели внимателно-тъй като в българското училище не се взимат мерки за този процес, той трябва да се пренесе на улицата. Сега най-вероятно ще кажете „Вие ли точно ще провеждате този процес?!?“ като няма кой друг. И не визирам само Луковмарш, изобщо цялата националистическа пропаганда е насочена на там- познаване на историята и обич към родината, до колкото е възможно без омраза. Защото има много хора,които пречат на развитието на България, те автоматично се превръщат във врагове на националисите. Това е всичко което може да се каже за Луковмарш! Ако искате сега може да си говориме за другия най-голям проблем на българското общество-КУЧЕТО МИМА, за което се събраха пари за присаждане на крайници, интересно ми е, понеже аз нямам три пръста на едната ръка, ако кажа, че съм куче, ще ми присъдят ли пръсти… сигурно. Преди време момче- левскар и националист беше убит при побой, след като е попречил на някакви наркомани да пушат трева , в заведението, където работи. Убиецът му беше пуснат срещу 3000 лв гаранция! 3000 лв е глобата, кяото трябва да заплатите, когато застреляте елен! Сега предлагам никой да не обърне внимание на този проблем, защото вчера един гнусен националист сгази котка с колата си! Доживотен затвор за националиста, убил котката ! Но пак ще кажа, че пред медийната машина всички са равни !

  • Чочо, аз давам обич там, където е заслужена. Не мога да обичам/оценявам/уважавам нещо, просто защото така.
   Националистите привличат внимание като говорят за България на не-знам си колко морета.
   Като обаче стане дума как е живял обикновения българин, селяните и нещо окапват и се смотават.
   Защото, както съм казвала, ескапнзионната политика е добра само за тези, които на края на деня, си всички чаркове, имат какво да ядат и къде да се подслонят.

   Аз обичам литературата, изкуствата, харесва ми да има какво да ям, да има здравно осигуряване, образователна система и разнообразна пъстрота от хора, идеи и дейности. Във война тези неща не може да ги има.

   Нека не бъркаме познаване на историята с идеализиране на историята. Защото съм учила история, като всеки гимназист, знам, че България е имала И невероятно прекрасни И невероятно срамни мигове. Но никога не се зачекват последните. Само крясъци колко сме БИЛИ велики.
   Благодаря, чух го още от първия крясък.

   Дали пък пътят към прекрасното, светло, чудесно бъдеще не е да си пооправим кочината, да си подредим проблемите, да си признаем грешките, да се поучим от тях и да се вдъхновим от величието?

 49. Имам чувството, че не говорим на един език. И не е заради ерОдицията ни.
  ОК, обичай родината, учи история, проповядвай патриотизъм! Но защо заедно с това ще почиташ нацистите? Какво по-известно лице на омразата от нацизма и Хитлер?!
  А и ще те помоля да не причисляваш футболните ексцесии към която и да било категория.

 50. Чочо е написал, че сме „ерОдирани“, та и той взе да ми се пропуква. Малко е по-лъскав от ТанграБг, но иначе и същата закваска и капацитет.:) ахахахахха тва го написах на два пъти – когато вече се чудят какво да измислят, почват да говорят за правопис. Извинявам се за втори път, но още при първия си пост, казах че аз не съм достоен за този блог, понеже образователната ни система не ми е дала нужния капацитет от знания! Съжалавам и се прекланям пред вашата особа , Виктория ! „Ако имахте успехи в живота си и имахте с какво лично да се гордеете, нямаше да ви се налага да вярвате на полуфашисти, които се крият зад патриотизма.“ Аз и всички в този блог, най-вероятно и всички българи взети заедно, не можем да постигнем, няма да постигнем и най-тъжното не можем да си вярваме, че сме постигнали нещо повече от патриотите на България. Никой никога няма да постигне повече, дори и от ветеринаря, който се е грижел за конете на българската войска, която през сръбско-българската война, когто войската ни прави нещо невероятно, като спасява България от капитулация! Не можете да постигнете повече ! Ако не бяха българските патриоти, сега нямаше да има България ! Отдайте им заслуженото ! Христо Луков е един от тези български патриоти ! Понякога съжалявам, че живея в това време! Знам , че тези хора са се борели аз да живея по-дообре от тях, но понякога си мисля, че щеше да е по-добре да съм ги познавал лично ! Съз здраве!

 51. Имам чувството, че не говорим на един език. И не е заради ерОдицията ни.
  ОК, обичай родината, учи история, почети и по български език, проповядвай патриотизъм! Но защо заедно с това ще почиташ нацистите? Ти казваш без омраза и отиваш да почиташ едно от най-известните лица на тиранията – Хитлер и наместника му на българска почва – Луков. Бъди родолюбец, обиколи малко България, виж природа, виж култура, виж водопади, виж Чудните мостове, Етъра, Копривщица, ако ще Каспичан виж. Това е просвещение, а не да отидеш на другарска среща пред НДК, скрито или не толкова пропагандираща ксенофобия, и после да се чувстваш особено просветен в националните идеали.
  А футболните ексцесии са съвсем отделна тема…

 52. Не съм споменал нито една футолна ексцесия. Извинявам се за грешките в предишния пост. И да наистина си говорим на различни езици !

  • Виж, Чочо, аз смятам, че е много по-достойно да откриеш лекарство против рак, отколкото да водиш войни и да храниш конете на тези, които водят войни. Аз не харесвам да се водят войни, никога не бих участвала в тях и никога не бих ги подкрепила. Не разбирам защо ти се възхищаваш от това, и то днес, когато не бива в никакъв случай да се водят войни.
   Аз смятам, че е много по-достойно да измислиш компютъра, да построиш Перперикон, да създадеш учение като богомилството, да напишеш музика като Йоан Кукузел, да изрисуваш Боянската църква, да създадеш азбука, на която да пише половината славянство, да се пребориш с нормата да проповядваш на родния си език в църквите, когато цял свят се моли на чужди нему езици като латински и гръцки, да спасиш евреите си, когато по цял свят ги избиват и предават, да се научиш да ходиш по огън, да правиш хубаво вино, да си опазваш природата и да се гордееш с нея и с това, че си я опазил. Ето това е достойно и патриотично, това прославя родината, а не войни, фашисти, убийства, окупации и прочее агресивен булшит.
   Има много агресия във вас, момчета. Щото сте предимно момчета. Това означава, че имате вътрешен дисбаланс или не правите достатъчно секс. Избива ви на възхищение към главорези, вместо на възхищение към творци и съзидатели.
   Преосмислете си представите за патриотизъм. Няма лошо да си патриот, стига да не си агресивен, глупав и ретрограден патриот. Щото ей я къде е Сребреница.

 53. Сексът не ми е достатъчно! Един от горе пишещите може да потвърди аххахахахах! Но замислете се, че по време на война, някои хора рискуват живота си, за да пазят тези, които споменавате по-горе. Наистина се възхищавам и на тези хора, но ако го нямаше великия български воин, Джон Атанасов ли щеше да се бие на фронта ? Аз също не съм за воденето на война, ако сте запознати с Македонския въпрос, ще видите как по мирен път Сърбия променя мисленето на огромна маса от българи, чрез пропагандата си. Словото си остава по-силното оръжие, не е случайно, че не съм ви издирил и убил😀

  • А дали щеше да има нужда някой да ходи на война, ако нямаше хора, които да вярват, че те са причината светът да го има, а останалите да мрат в камерата? Хм?

  • Чоче, войните са от едно минало време. Това е назад, няма го вече и не бива да се случва повече. Възхищавай се от творци. Не ми говори, че воинът е по-важен от твореца, защото воинът е наемник или по-лошо – напълно невинен наборник – когото надъхват с алкохол и пропаганда, за да оправя бакиите на политиците. Воинът е най-големият глупак на света. Доброволно или изманипулирано пушечно месо, което някой баровец отгоре мести като пешка по бойното поле.
   Нали знаеш, че по време на битка всички воини са пияни? Ако не знаеш, аз да ти кажа. Нарочно са ги напивали. За да мрат с по-голям кеф.

 54. Това може да го напише само много заблуден човек ! Наистина войните са минало, но защо да забравяме хората, които са загивали на фронта, за да спасят семействата си от врага? Чела ли си за битката при Дойран, битка която се разглежда и до днес в световен мащаб като нещо невероятно ? Как пияните ни воини ще спечелят битка, при която най-важното нещо е разсъдъкът? Или опълченците на Шипка, които са нямали патрони, но хвърляйки мъртвите си другари по врага, са пиели от тоновете вино, които били дарение от руската армия ! Простотия до шия ! Ако искате в следващия пост, за 3-ти път споенете, че войните са от миналото, за да мога аз за трети път да кажа, че е така !

  • Тук направихме много странен логчески маньовър.
   Критичността към издигането на военщината в култ се възприе като отричането на помненето на минали военни събития.
   Нито аз, нито някой от коментиращите е изказвал подобни идеи и отношения.
   В случая не мисля, че имаш основа, на която да извеждаш подобен извод.

 55. Е сега ако нямам основание, не знам кога Воинът е най-големият глупак на света. Доброволно или изманипулирано пушечно месо. Воините ни са свързани с тези събития, ако приемате и помните тези събития, значи трябва да почитате и воините и тяхните главнокомандващи. Христо Луков е герой от Първата световна война, факт, който уикипедия ще ви спести. Това е общото !

  • Добре, не толкова, че не се слушаме, колкото просто не се разбираме.
   Можеш ли да отдадеш почит БЕЗ нацистки символи, при положение, че първата световна И втората са заради нацизма. Не може едновременно да е в памет на българин и в памет на причината този човек да иде на фронта. Избирай или героя или противника.

  • Добре, защо не Димитър Пешев, а точно фашистът Луков? Защо? Защо? Защо?
   Има един много интересен човек от обкръжението на Хитлер. Бил е архитект и дори министър на Хитлер. Аристократичен тип и интелектуалец, може би най-елитния екземпляр в обкръжението около тази гад. Казва се Алберт Шпеер. По време на Нюрнбергския процес се разкайва и съдейства напълно на победителите. Децата му са успешни немски интелектуалци, а едната му дъщеря дори е наградена от еврейската общност за дейността й в помощ на евреи жертви на нацистите.
   Ето, децата на най-големите нацисти отричат родителите си и поправят греховете им с дела. А вие, потомци на хора, спасили евреите, искате да съживявате духовете на нацистите. Защо бе, Чоче?

 56. Eneya нали водихме разговора за нациските символи ?!? Трябва ли да си копирам мнението ? Първата световна война не е заради нацизма ! Странно, че не знаете този факт. Може ли някоя от вас да ми даде едно доказателство за холокоста(освен разказите на очевидци и документалните филми, в които мога и аз да се снимам)? Понеже няма какво да кажете повече за провеждането на нацистката пропаганда по време на марша, сега е време да си говорим за нацисите, евреите и последиците от втората световна война. Но след като си мислите, че те са виновни за Първата, не знам дали в това има смисъл/

  • Тя е права, нацизмът е виновен и за Първата световна война. Говорим за преразпределение на територии, оформяне на националните държави в Европа, експанзия на нации, очертаване на граници. През Втората световна война нещата още повече загрубяват, защото Хитлер придава на нацизма нечовешки, чудовищни измерения. Фашизмът е върха в развитието на нацизма. Но това не означава, че и през Първата световна война няма нацизъм.

   • Встрани от Луковия марш, какви хора се били събрали там и пр., отговорно заявявам, че национализъм и нацизъм са различни неща. Първата световна война може и да е предизвикана по някакъв начин от национализма, но нацизмът идва след нея.

    > Говорим за преразпределение на територии, оформяне на националните държави в Европа, експанзия на нации, очертаване на граници.
    Това е национализъм, не нацизъм. През този етап са минали повечето европейски държави, включително и България. Говорим условно за периода 1848-1914 г. „Оформяне на националните държави“ го обощава много добре. Хитлеровата идея за Lebensraum, „циганите на сапун“ и др. подобни изцепки идват доста по-късно.

  • Чакай сега, имаме ли други доказателства, освен веществени доказателства, масови гробове, самопризнания, пещите, документи, публицистика посветена на темата, спомени, хора, с татуирани ръце, ти какво точно друго доказателство искаш?
   Има по-малко доказателства за цялата българска история, отколкото за зверствата на нацистите. Осъзнаваш ли какво точно казваш?

   • А, той отрича и Холокоста… Мдааа, в началото беше малко по-лъскав, ама като го разклатиш и обелиш лустрото, отдоло се подава семпъл ум като на ТанграБГ. Тъжно…

 57. Фашизмът е върха в развитието на нацизма, това пък как го измислихте?!? Или има някакъв дълбок замисъл? Първо е фашизмът, после нацизмът. Нацисите идват на власт през 1933-та година, не разбирам как те ще са виновни за избухването на Първата световна война.И все пак да ви върна на темата за Луковмарш, има или няма расистка,антисемитска и всякакъв такъв вид пропаганда?Нищо не отричам, просто попитах дали може да ми дадете доказателство, описано подробно. Или вие сте от тези,които вярват в специалния отряд, който 5 мин след като газовата камера си е свършила работата, влизал,пушейки цигара, насред отровния газ и взимал всички принадлежности на жертвите. Но все пак-Луковмарш, има или няма нацистка пропаганда?

  • Споменатият от мен вече Алберт Шпеер е написал книга в затвора, където е описал всичко. Намери си я, прочети. Холокоста го признават и самите най-висши нацисти. А за нацистките символи – Енея ти пусна по-голе видео, ето го тук пак, щото не си го видял. http://video.bgnes.com/view/14084
   А самият портрет на Луков на марша е нацистски и фашистки символ. Какво друго да е портретът на основателя на Българските национални легиони, долна фашистка огранизация? Та ти ми кажи – защо не Димитър Пешев, а Луков? Защо Луков е заслужил повече марш от Пешев? Пък дори и от Христо Стоичков, най-известният българин по-света?
   Ама верно сте само момченца. Уверих се сега като гледах записчето пак. Що нямате момиченца?

 58. Заради технически проблем, съм ви отговорил на някои различни постове. малко е умешано.

 59. Следващият път ше си заведа фенките на протеста, ше събереме още 100-200 човека.И ти изобщо май не си чела кореспонденцията ми с Енея по въпроса с нацистките символи.Вече много се изморих да си пишем, вие сте три, а аз съм сам.Лека ви нощ и целувки от красивите български националисти !

 60. Брей, то да се гордееш, от народноста и расата си е значило да си тъп..много интересно. Вероятно Левски,Ботев,Раковски и те са били тъпи, все пак те са си посветили живота,за да освободят България, но такива хора според теб са тъпи,ограничени и антисоциални…Първо ще ти кажа това момиченце.Аз с все сили се опитвам да помогна на България, за да мога да я видя като голяма,свободна държава и като силна политическа,икономическа и военна сила.Аз няма да позволя моите деца да живеят заедно с тези човекоподобни маймуни които могат само да крадат и убиват.Аз съм горд българин и ариец и ще се боря до последния ми дъх, за да мога да осигуря бъдеще за децата на моята родина.Такива анархо-комунистически пачаври като теб които оскверняват паметта на велики българи като Генерал Христо Луков трябва да бъдат пратени в затвора.

  • Душичка, Левски е помагал за освобождението на България, в период, в който е имало явен лошко и явни проблеми за решаване. Ти какво си направил до този момент?
   Хайде оставете имената на тези хора намира, защото съм убедена, че ако бяха живи, щяха да умрат от срам, че ги използвате, за да оправдаете омраза към околните.
   Последно, очевидно любимата фраза е „анархо-комунистическо“ еди-какво-си.
   Явно неспособността да се пише грамотно и да се чете, преди да се говори е нещо доста разпространено сред поддържащите фашизма.

   Да ти го обясня простичко. Аз не съм против патриотизма, а против нацизма И фашизма. Фашизъм и патриотизъм са две отделни неща и спрете да слагате равенство.
   Мамка му, какво съм седнала да ти се обяснявам, на вашия марш имаше плакати (аз видях два поне) как ви пречат жените, гей хората, емигрантите, имигрантите, хората с физически увреждания, хората с психически увреждания, хората от различни етноси и раси. Кажи ми, кое точно е патриотичното в мразенето на някакви групи хора, които не просто нямат никакво отношение с вас? Мразиш жените, вярно? А ти как си се появил? Донесъл те е щъркела?

   Не те кефят гей хората? Ми хубаво, не си контактувай с тях, сексуалността не е заразна болест, няма да я пипнеш по въздуха (освен ако не смяташ, че хетеросексуалността е нещо, което човек придобива от контактуване с подходящите момченца, а хомосексуалността, от неподходящите момченца?). Чужденците, дето толкова ги мразите, подпомагат икономически държавата, като идват и дават пари, за да ходят по екскурзии, исторически места, планината, Черноморието и т.н. Ако ги махнем от уравнението, както вие искате, оставаме минус туристически сектор и адски много хора ще останат без препитание. Ама защо да ви пука, нали вие сте СРЕЩУ, а не ЗА толкова много неща, че още една простотия какво толкова.

   Как ви пречат имигрантите, при положение, че има ужасно много българи имигранти къде ли не, които също така издържат семействата си, родителите си, които са тук, защото в България нямат възможностите за развитие? Или… по-добре умрял от глад скъсан цървул в България и семейството ти да се чуди как да свърже двата края, отколкото да се опиташ да им помогнеш поне някак, ако и да трябва да бачкаш навън?

   Просто… толкова нелогичност, посредственост и глупост, не мога да повярвам, че има хора, които ги приемат безкритично.

   Ако потърсиш малко, можеш да намериш доста мои критики към анархията И комунизма. Това, че ви намирам за смешни е на база собственото ви поведение, позиции и публични изяви, можеш да благодариш само на себе си и собственото си поведение, че се гледа така на вас. Защото веднъж не съм видяла някоя от вашите любими организации да направи нещо полезно. Сещате се, да идете в дом за стари хора и да се помогне. Или в дом за изоставени деца. Или да се опитате да наберете пари за някоя болница, да се купи нещо нужно и подходящо. Или да излезете и да почистите градинки, да заличите грозни надписи, изобщо, да направите каквото и да е нещо, като група, което да включва някакъв положителен резултат, не драсканици по стените със спрей. Защото след марша ви, се появиха доста нови драсканици.

   • Не мразя жени,освен може би „българки“ които си лягат с разни негри,цигани и други човекоподобни маймуни.
    С гейове не контактувам, защото са ми противни,но не ги искам да правят разни паради,защото по този начин развращават младежта.
    Не мразя чужденците които идват като туристи, защото по този начин се развива туризма, но тези които идват тук и не си тръгват, тях вече ги мразя.
    Българите имигранти ги искам тук в България.Едно от нещата които днешните националисти искаме е България да стане развита страна в която бъдещите поколения ще имат възможнот да се развиват.Тук в тяхната родина, а не в чужбина.
    Поведението на повечето „националисти“ наистина е отвратително и най-лошото е че по този начин злепоставят истинските националисти.Публичните ни изяви трябва да бъдат точно такива каквито са в момента,защото ако просто си стоим и се молим на политиците да направят това което искаме ще имаме да чакаме доста дълго време.

    • Много ли е тъжно в твоя мизерен живот? Така звучи отстрани.

     Да определяш отношението си към жените по това с кого си лягат е една от основните характеристики на женомразието, тъй че се класираш, сори.

     • И защо мислиш,че живота ми е мизерен? Нито знаеш кой съм, нито с какво се занимавам.

     • И пропуснах да кажа,че признаването на по-нисшите за равни е първата стъпка към деградацията.

     • Мхм, понеже изтреблението им е довело до величие и победи.

      Пък и кой си ти, че да казваш кой е низш и кой е висш. Никой. Примири се с това и си живей живота според способностите.

     • Да съм казал,че трябва да се изтребват? Искам да ги да се разкарат от държавата ми. Европа е земя на белия човек.

     • Кой го е решил това?
      Интересно ми е самочувствието, с което раздавате присъди и определяте кой къде да стои. Кой ви е короновал за императори на света, по каква причина и защо точно вас?
      Не забравяйте, националистите, че утре може да дойде на власт някой, който да реши, че ВИЕ сте излишните и да реши да „разчиства сметки“ с ВАС по някаква причина. Този, който дискриминира, много лесно може да се окаже в позицията на дискриминирания.

     • Природата е решила кой къде да стои.А тези които са против нас са на власт от години и малцина от нас им се противопоставят.Най-жалкото е че те са против и вас, но вие сляпо им служите.

     • Природата това на теб лично ли ти го каза? Или пък имаш някакви данни от естествените науки в полза на това твърдение?

 61. ^ Още един учтив. Винех, айде да се приберем, да прочетем една две книжки как си говорят възрастни хора, после малко да поспим, да ни мине алкохолното було от Трифон Зарезан, и тогава да се върнем и да се опитаме да направим добър аргумент, а?

 62. Само да вметна, че според сега приетите теории белите хора наистина са произлезли от чернокожи. По-точно някога всички хора са били чернокожи, после някои са се разселили на север и са изсветлели. Причината – на тези географски ширини си твърде застрашен от рахит, ако имаш тъмна кожа (говоря за ерата преди капките с витамин D, естествено). Не че разбирам защо въпросът кой откъде е дошъл на този свят се появи в дискусията.

 63. Ако питаш мен, теориите за естествено превъзходство (на белите/мъжете/западняците/хетеросексуалните/физически здравите/и т.н.) се основават и разчитат на липсата на всякакви други качества у онези, които с готовност ги прегръщат. Ако знаеш и можеш, ако имаш идеи и амбиции, ако познаваш себе си и способностите си, притрябвало ти е естесвено превъзходство. Но ако нямаш с какво друго да се похвалиш, е добре дошло. Един от най-любимите ми цитати казва: „Жените са служили през всички векове като вълшебно огледало, което показва мъжа двойно по-висок, отколкото е.“ Важи за всички маргинализирани групи. Ако не са те и опресията върху тях, представителите на социалното мнозинство няма да има с какво да основават величието си.

 64. Важното е кой, какво е постигнал, а не кой, от кой е произлязъл, преди не знам колко си години ! Освен бумеранга, не се сещам дргуго изобретение на черната раса.

 65. Да погледнем плаката.
  Казва се уроди. Така, много добре започва, определено става ясно, че авторът намира споменатите хора за уроди.
  В себе си съдържа следния текст:

  – Аз съм мюсюлманин.
  – Аз съм кореец.
  – АЗ съм стар.
  – Аз съм инвалид.
  – Аз съм жена.
  – Аз не съм нормален.
  – Аз съм черен.
  – Аз съм дебел.
  – Аз съм гей.

  Отдолу завършва с въпроса „А ти какъв си?“

  Оставяме настрани идеята, че този титан на мисълта създал плаката мрази жените, старите, дебелите хора, той дефакто (може и да е тя), мрази абсолютно всички. Единствените, които не мрази са….?

  Кажи ми сега, че критиките ми към плакатите и към позицията ви са без основание.

  Не аз съм нарисувала онзи плакат и не аз го носех на вашето шестввие.
  Кажи ми какво точно му е патриотичното да мразиш дебелите хора?

  • Откъде е този плакат? Защото на мен ми изглежда като да има точно обратната цел – да предаде идеята за приемането ан различните хора…

 66. Не знам за какви плакати обясняваш, в 5 мнения подред, малко се изтърка вече, не мислиш ли? Аз за пети път ще кажа- на шествието имаше мюсолмани, пенсионери,жени, дебели хора, а също така забелязах едно момче,което не знам дали има свидетелство за инвалидност, но имаше доста затруднена походка, а като прибавим и моето свидетелство, май че станахме 2-ма инвалида, та дори и това момче да няма такова свидетелство, като сложим мен, значи 100% на шествието е имало инвалид.Действителност черни и гейове-нямаше. Ако искаш сега ме питай, а защо имаше нацистки символи и да проведеме пак спора за тях, за може би 1234324 път.

  • Сляп ли си?
   За ето този: http://tangrabg.files.wordpress.com/2011/02/urodi.jpg плакат говоря.

   Отговори ми на въпроса, моля те.
   Изтъркала съм се да се повтарям? Извинявай, но въпросите нямат срок на годност и фактите също. Физичните закони действат, независимо колко пъти ги повторим. Този плакат беше там, незаивисмо дали искаш или не искаш да го приемеш.

   Ок, имало жени, дебели и мюсюлмани на събирането. Само дето човекът, който почитахте, е имал много конкретно отношение към тях, което, изненада, не е било никак положително.

   Ако сега ще се опитваш да си защитиш расизма с „ама какво са създали“ (което е впрочем погрешно, бумерангът е измислен от австралийските аборигени), отговори ми на въпроса, знаеш ли Китай и Япония са основните създатели/производители на повечето неща, които използваме?

   Иначе, НИЕ какво сме създали? Да де, освен киселото мляко и първата голяма елка, която в някакъв момент се е развила да бъде пороизведен първия компютър?
   Защо държите да бъде това първенство „кой е по-по-най“? Защо, за да отпразнуваш герой на твоя народ, трябва да носиш плакати от типа на този, който аз ти пейстнах?

   Иначе… одеве си спомних нещо от училище. Знаеш ли, че нацистите са отричали Планк и Айнщаийновите открития защото са били ‘еврейска наука’? В смисъл, набутали са политика в науката… това е по-скоро тривия, отколкото някаква сериозна част инфромация, но просто одеве се сетих, като си мислех за въпроса ти „имало ли доказателство за Холокоста“.

   Преди да ми скачаш и да ми пискаш, моля те, чети какво ти пиша, гледай какво линквам. Аз не си го измислям, нямам навика и да лъжа. Защитавам думите си с конкретни примери и факти.

   Имало жени и пълни хора на протеста, имало било и мюсюлмани. Извинявай, аз съм била на протести където съ чувала крясъци с цяло гърло как турците да бъдат избитиа, циганите на сапун.
   Ако не подкрепяш фашизма, вземи го кажи, да те чуем. Кажи, че защитаваш патриотизма и обясни какво разбираш под патриотизъм и се разграничи от фашистките и нацистки субекти, като кажеш, че не ги подкрепяш. Нали това се опитваш да ни убедиш? Че процесията не е била фашистко/нацистка, а в името на патриотизма. Покажи, че има разлика.

 67. Този плакат не съм го видял на шествието, ако ми дадеш снимки и от самия марш, където да се вижда това знаме, ще повярвам, че е било там. И от къде го измислихте тва за мюсолманите, това, че преди години на митингите на АТАКА сте чули подобни анти-турски крещенета, мен не ме засяга! Чели ли сте за помаците в България преди 1945 год. и за тяхната организация „Родина“? Жалко, че червените мърши, след 45 година закриват и след това започват да настройват помашкото население, срещу собствената му родина ! Българинът не е задължително да е християнин и това се знае от основна част, от хората присъсващи на шествието ! Има разлика между турчин и мюсюлманин! Под ние, нямам предвид българите, а цялата бяла раса, към която спадаме и ние.Аборигените не са ли черни ? Вие сами казахте, че сте патриоти, какво трябва да защитавам ? И няма да кажа, че не подкрепям НАЦИЗМА, защото ще излъжа. Но мога да направя разлика между НАЦИЗЪМ и ПАТРИОТИЗЪМ ! Когато доброто за патриотизма не се преплита с нацизъм, то тогава нацизмът не е нужен ! Основна идеология и на ген. Христо Луков, човек, който никога не е подкрепял германците, ако това е било в ущърб на България. Създадената от него организасия, също не го е правила.

 68. Винех, това с природата не е аргумент.
  Ти, да речем, си метър и осемдесет (примерно). Утре някой може да дойде и да каже „Всички под метър и деветдесет – на сапун/в Азия/в Африка/в лаегри!“. И ще ползва същия куц аргумент – природата е решила, че трябва да сме високи и точка.

 69. Кажи ми кога съм казал,че искам някой на сапун??Казах няколко пъти,че не ги искам в моята държава.

 70. Аз те питам със самочувствието на какъв решаваш кой да е в твоята държава? Че си роден тук дава ли ти право да раздаваш присъди? И какво ще правиш, ако утре дойде някой друг и рече „Ти си еди-какъв-си, нямаш място в тази държава!“? А ако този ноякой освен болни идеи има и достатъчно размах, че наистина да те запрати някъде другаде?

 71. Аз не само съм роден тук. Моито дядовци са извоювали тази зема с кръвта си и аз няма да оставя някакви мръсни негри или турци да я унищожат.

  • Хм, за съжаление „роден и израснал тук“ не ти дава право на собственост над земята. Това е разликата между частно и държавно имущество.

   Неща като „човешки права“ не зависят от това къде си роден, което, честно казано ме радва, защото намалява шансовете ТИ да бъдеш третиран като боклук.

   Изтъквам ти един довод, всеки, който се е появил в района на България, някога е дошъл от някъде другаде. Има много чужденци, които имат деца тук, по собствената ти логика, те също имат твоите права. А какво ще кажеш за чужденците, които са се борили ТИ да бъдеш свободен?

   Колкото до това с кой да си ляга, извинявай, но ти не можеш да налагаш собствената си представа кой, как трябва да се размножава, на всички останали. Колкото по-затворен е един генетичен пул, толкова повече се увеличава шансът за генетични аномалии.

   Колкото до Чочо, не, разлики между аборигени и негри има, за да можеш да слагаш равенство.
   Второ, с онзи си въпрос просто издаде, че не си внимавал в час, а не че нямат постижения.
   Аз така, на прима виста, се сещам за маите просто (които според теб сигурно и те са просто черни).

   Чочо, извинявай, но аз тук не съм ти домашната прислужница, нмещо си се объркал, Пуснах ти плаката, сега държиш да ти ровя и в снимките, да ти го показвам. Все едно като ти пуснах клипчето и посочих конкретните примери, ти не се направи на луд и не започна да обясняваш как не било зелено, било розово на точки.

   Йо, с това название ‘уроди’, много ме съмнява полижителното ти тълкуване.

 72. :-)
  Любопитно е, че „Manuelle“, която по-горе се обръща към друг човек с думите
  „Аз те питам със самочувствието на какъв решаваш кой да е в твоята държава?“
  в същото време в собствения си блог е написала следното:
  http://manuelche.blog.bg/zabavlenie/2011/01/24/za-turskite-seriali-bez-liubov.673202
  „Един призрак броди из българския ефир и обсебва все повече иначе невинни жертви – призракът на турските сериали. Този зловещ фантом завзема огромна част от мозъците,“ и по-нататък: „Това, че няма секс и екшън, не прави турците по-цивилизовани и по-културни“, и по-нататък: „Manuelle“ описва героите в съответните турски сериали по следния начин: „като цяло наблюдаваме ръбати, смугли физиономии, често с липсващи навици в бръсненето и/или скубането на вежди.“

  И на фона на всичко това „Manuelle“ се позволява тук да упреква ДРУГИ хора, че те били дискриминационно настроени…

 73. Аз не съм против турците. Турци колкото щеш в моя университет и не мога и една дума да кажа против тях. Не искам да ги гоня, не ги пъдя, не ги искам на сапун или нещо подобно.
  В постинга говоря за един културен феномен, който, най-общо казано, „промива мозъци“ за мен. Ако се бях родила 10 години по-рано същото щях да пиша за латиноамериканските сериали. Преди още време, за руските, може би.
  И не на последно място – блогът ми е мое лично си местенце, аз не искам да ангажирам никого с мнението ми, камо ли да задължавам, да заставям, да забранявам.
  Мисля, че има голяма разлика с националистите, които много обичат да гонят, да налагат забрани, да заповядват.

 74. Попитах специално за черната раса, имат ли те някакво изобретение ? И ако сега пусна линк към плакат с лика на Азис, това значи ли, че е този плакат е бил на шествието? Тука всеки може да си постне, ако ще и плакат на Хитлер, но това не значи, че този плакат е бил на шествието. Написах доста обширно обяснение, за това, което ти смяташ за нацистки символи, тогава ти не ми отговори, защо сега след 40 мнения се връщаш назад ?

  • Чочо, за теб ще дойде като шок, но 1. „черната раса“ е абсурдно понятие, най-малкото, ти вече демонстрира, че за теб черни са всички, дето не са бели… включвайки всички възможни етноси, австралийци, мексиканци, италаианци, гърци, египтяни, малайзийци, негри, новозеландци… Включвайки И маите (все пак, те също не са белички).

   Нещо, което много хора явно не могат да проумеят, цветът на кожата зависи от средата. Иначе казано, кажо живееш много на слънце, за да не пукнеш от рак на кожата (и не само), кожата потъмнява. Обратно, като живееш много на студено, където има много малко слънце, кожата се приспособява, за да поглъща необходимия й витамин от слънчевата светлина (Впрочем, това е мега опростено де, но мисля, че е достатъчно.)

   Сега, ти ми кажи, между теб и французин има ли разлика? Защото по твоята логика, всички дето не са бели, са една раса, съответно, трябва да ти се обясняват как и защо, аджеба, съществуват и какво са допринесли. Ако човек съществуваше само на база заслуги на расата му, евентуално да би имал няяяяяяяякакъв, ако и смътен резон в думите ти. Ама ако „акотата“ бяха коне, всички щяхме да сме ездачи.

   Което прави въпросът ти най-малкото неадекватен, е идеята, че едва ли не ти имаш правото да държиш сметка на околните. Нямаш я. Ти не си с нищо по-специален от останалите хора. Родил си се случайно (комбинацията яйцеклетка/сперматозоид. Средата ти е по-малко или по-голяма подлежаща на случайността.
   Единственото, над което имаш контрол е собственото ти поведение и действия.

   За да бъде човек от една народност или друига, е достатъчно да се роди там, нещо, което никога не е по наше желание, а винаги по чуждо. Да превърнем това в състезание „кой е с повече роднини в България“ „Балканския полуостров“, „планетата Земя“ е обречено на неуспех, защото видът ни е тръгнал от едно място.

   Като искаш да задълбяаваш в антропология, вземи, завърши анстропология, посвети живота си да го изучаваш и после ела пак да ни говориш. Дотогава, като човек, който прекарва голяма част от свободното си време в изучаване на културология, моля те, не се излагай с назубрени лозунги.

   Колкото до плаката, виж сега, до скоро тук се мотаеше още един ваш фен, Танграбг, който ги говореше същите като теб. Линка го взех от неговия блог, за да ти демонстрирам какво точно казва човече, дето така устремно си суфлирате, снимките, освен видеото, което пуснах, са точно на един клик в гугъл разстояние.

 75. Как по-точно съм демонстрирал, че всички, които не са бели, са черни ?!? И защо, понеже имам някакви възгледи, някой си трябва да ми се обянсява, не мога да разбера. Просто казвам, че еропейският човек е доста по-развит интелектуално от хората, които живеят на други континенти, било жълти, черни бенбени и така нататък. Конквистадорите са унищожили инките за отрицателно време. Не казвам, че това е правилно, даже си е гадничко, но показва превъзходството. Знаете, че повечето изобретения, не се ползват за мирни цели, така че, можем да съдим за развитието на определена група хора, по военните им действия. Сега ще кажете, че азиатците също имат много изобретения. При положение, че са 60% от населението на Земята, оставаше да нямат научни открития. И това, че не съм избрал къде да се родя, значи ли, че трябва да отричам расата си, не мога да ви разбера ! Да, не съм избирал, но съм се родил тук, това е. Ще бъда такъв, какъвто съм се родил. Да сте видели да държа на някой сметка ? Почнахте във всеки пост да казвте, че държа на някой сметка. Не знам дали сте били в чужбина, но аз тази година посетих Англия. Там станах свидетел, как всичките постижения на тази велика нация(били са велика нация) сега се използват от всякакви групи хора, които не са направили нищо за тази напреднала страна, дори и сега не правят нищо. Просто смучат от всичко, което англичаните са се трудили да направят през последните 1000 и кусур години. Просто не искам това да се случи и тук, въпреки, че то се случва, но понеже не можем да представим на тези хора( пакистанци, чернокожи, индийци) добри условия за живот, те ни подминават и отиват към по-добре развитите европейски държави, а на тяхно място ние си имаме циганите. Но това е съвсем друга тема, не знам дори за какво я обсъждаме. Brain, наистина ще се възхитя, ако си прочел всички постове😀

 76. Но ти, за сметка на това, нямаш никакви проблеми да ползваш достиженията на други велики нации, въпреки че не си направил нищо за изобретателите им и за страните им. А за „жълтите“, че не били развити интелектуално – Япония и Китай са едни от най-динамично развиващите се икономики, пък на половината ти джунджурии пише „Made in China“. Не е защото са много „назад“, повярвай ми.
  Ето там е огромният проблем в почитането на нацистки идеологии и личности – почваш да си мислиш, че по някаква причина има „висши“ и „низши“ и по още по-необясними доводи – че ти си от „висшите“.

 77. Как по-точно ги ползвам ? Със сигурност братовчед ми не е отишъл там и с жена му, не са си направили 24 деца. Не разбрах как така ме оприличи на човек, ползващ тяхната култура. И точно това казвам, на никой не държа сметка, просто изказвам факти, които според мен, сочат, че европейският жител е по-добре развит иннтелектуално. А това, че пише mide in china, не значи, че те са го измислили, просто европейският човек ползва евтиния труд на азиатците. Нещо което не подкрепям, защото вече няма работа за белия човек. Точно това е разрушителното при големия наплив от чужденци, заради евтината работна ръка, не остава работа за нацията, която търпи имигрантите. Германците, колкот и да се правят на толерантни(което ще ги унищожи като нация) определено не харесват 6-те милиона турци, населяващи територията им.

 78. Тъй като виждам, че Енея продължава самоуверено да твърди, че на проявата, по повод на която обсъждаме тук, „имаше плакати (аз видях два поне) как ви пречат жените, гей хората, емигрантите, имигрантите, хората с физически увреждания, хората с психически увреждания, хората от различни етноси и раси“, аз ще си позволя да й припомня, че тя самата по-горе си признава, че почти не чете „сайтове от типа на Алтермедия“, защото, според нея: „Реакцията на повечето хора, които приемаме, че могат да мислят за повече от две последователни минути, е да затворят сайта. Там няма нито едно градивно предложение, идея или мисъл.“

  Жалко. Защото ако Енея си беше направила труда да се поинтересува от това, за което пише (а не просто да изразява емоциите си), щеше да узнае, че въпросният „Луков Марш“ е организиран по начин, който се различава коренно от начина на провеждане на повечето други публични прояви в България.

  Организаторите на марша са написали и публикували специални
  „Правила за провеждане на шествието“
  http://logr.org/lukov/?p=326
  В тези правила изрично е записано :

  „“
  Носенето на транспаранти, знамена, обозначителни знаци на организации и неформални групи, може да стане само с изключителното разрешение на организаторите на Луковмарш и за тази цел, който иска да носи такова нещо, трябва предварително да се свържа с нас.
  „“
  Изрично е записано също:
  „“
  – Забранено е носенето на знамена, транспаранти, дрехи, значки и други, върху които има надписи или знаци забранени от българските закони.
  „“

  и дори
  „“
  – Забранено е носенето на транспаранти, знамена, обозначителни знаци на организации и приятелски кръгове, които нямат нищо общо с организирането на траурното шествие, но биха се опитали да го инструментализират за своите цели или по-късно да използват кадри от него за своята собствена пропаганда
  „“
  „“
  Всеки, който нарушава горепосочените правила и не се съобразява с тях, ще бъде отстраняван от шествието без допълнителни обяснения.
  „“

  Самото наличие на такива написани и публикувани „Правила за провеждане на шествието“ е нещо уникално за публичните прояви, провеждани в България. Щеше ми се и всички останали организатори на шествия, митинги и други масови прояви да имаха и да спазваха такива правила – но досега не съм попадал на такива.

 79. Така, баш нацюгите абсурдисти се появиха, тази тема се заключва.
  Толерансът ми към малоумието не е особено висок.

Коментари са забранени.